Financiële dobber voor huisarts na veroordeling voor huisjesmelkerij

© Getty Images/EyeEm
© Getty Images/EyeEm
Redactie KW

Een veroordeling voor huisjesmelkerij treft een 65-jarige huisarts uit Wevelgem flink in de portefeuille. De correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeelde hem niet alleen tot een voorwaardelijke celstraf van één jaar maar ook tot zo’n 230.000 euro boetes en verbeurdverklaringen.

Zowel in Wevelgem als in Menen is de Wevelgemse huisarts eigenaar van zes panden. Voor een zacht prijsje verhuurt hij de appartementen, vooral aan minderbedeelden. Maar controles van de wooninspectie brachten aan het licht dat de appartementen heel wat mankementen vertoonden en zelfs onbewoonbaar waren.

“De huurders leefden er in mensonwaardige omstandigheden en daar haalde de eigenaar abnormaal profijt uit”, aldus de openbare aanklager. “Doorheen de jaren liepen er tal van klachten binnen, maar pas na de controles door de wooninspectie voerde hij er renovaties uit.”

Conformiteitsattesten

De huisarts ontkende dat hij een huisjesmelker was. “Ik ben net heel begaan met minderbedeelden”, vertelde hij aan de rechter. “Tussen 2008 en 2014 investeerde ik 350.000 euro in renovatie van de panden. Ik beschikte over conformiteitsattesten. Toch keurde de wooninspectie de appartementen af.”

“Defecten werden zo snel mogelijk hersteld. Maar weet je dat huurders soms opzettelijk zelf beschadigingen toebrachten om dan geen huurgeld te moeten betalen? De huurprijzen liggen niet hoog en de maatschappelijk assistenten van de huurders lazen telkens de huurcontracten na. Sommige huurders waren zelfs patiënt in mijn dokterspraktijk.”

Huurgelden verbeurdverklaard

De rechter achtte niet alle inbreuken bewezen maar veroordeelde de arts wel voor tal van overtredingen tot een voorwaardelijke celstraf van één jaar en een boete van 14.000 euro. Zijn vennootschap kreeg 96.000 euro boete. Daarbovenop verklaarde de rechter zo’n 120.000 euro huurgelden verbeurd. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.