Fikse celstraf voor man die maandenlang fietsendragers steelt aan de kust

Redactie KW

Een 54-jarige man uit Anderlecht heeft een effectieve celstraf van 20 maanden en 1.600 euro boete gekregen nadat hij vorig jaar gedurende een half jaar heel wat fietsendragers van auto’s en andere fietsonderdelen stal langs de Belgische kust.

De man sloeg toe tussen Koksijde en Blankenberge en verkocht de spullen door via de site tweedehands.be. “Ik werd door corona werkloos toen ik als kok ontslagen werd en moest zo wat geld verdienen tot ik een uitkering kreeg”, biechtte hij op.

18 diefstallen

“De man pleegde in totaal 18 diefstallen van fietsendragers aan onze kust”, sprak de procureur. “Bijna alle feiten vonden plaats tussen 2 maart en 23 juli. Telkens wachtte de man uit Anderlecht tot hij ongemerkt de fietsendragers kon stelen.”

Na politieonderzoek en uitlezing van beelden van het ANPR-cameranetwerk kon een verdachte in beeld worden gebracht. Het bleek dat de man met een Fiat Talento bestelwagen rondreed die hij gehuurd had.

Huiszoeking

Op 5 september volgde zijn arrestatie in Nieuwpoort toen hij de zone binnenreed. In de wagen werden spullen gevonden die wezen op de diefstallen en een schroevendraaier met drie paar schoenen.

“Er volgde een huiszoeking bij hem thuis waarbij heel wat gestolen fietsendragers werden teruggevonden. Daarnaast lagen er ook fietslampen, batterijen, tablets en andere elektronica. De man heeft 24 voorgaande diefstallen op zijn strafblad.”

20 maanden effectief

De man gaf toe dat hij met de diefstallen een handeltje had opgezet op tweedehands, om te compenseren dat hij als kok tijdens corona werd ontslagen en geen werk meer had. Hij kreeg 20 maanden effectief en moet zijn slachtoffers vergoeden. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier