Ex-medewerker sportdienst Oostkamp riskeert 18 maanden voor het bezit van duizenden foto’s en filmpjes van kindermisbruik

Redactie KW

Een ex-medewerker van de Oostkampse sportdienst riskeert in beroep 18 maanden cel met uitstel voor het bezit van duizenden foto’s en filmpjes van kindermisbruik. In eerste aanleg kreeg hij een autonome probatiestraf, maar dat vindt het parket niet passend.

De veertiger man kwam in het vizier van het gerecht in het kader van een onderzoek van het Gentse parket naar kinderpornografie. Hij kreeg onverwacht bezoek van de politie, maar was op dat moment aan het werk bij de gemeentelijke sportdienst in Oostkamp.

Chatgesprekken

Toen hij zich één uur later aanmeldde bij de politie, bleek hij al bezwarend materiaal op zijn gsm gewist te hebben. Bij een huiszoeking werden duizenden foto’s en video’s van kindermisbruik aangetroffen op zijn computer. Daarbovenop voerde de veertiger tussen oktober 2017 en maart 2022 ook chatgesprekken met een negentigtal mannen, onder wie notoire pedofielen.

Hij liet daarbij niets aan de verbeelding over: hij uitte heel uitdrukkelijk zijn fantasieën over seks met minderjarigen. De man zocht op Google ook heel vaak de termen ‘tieners’ en ‘jong’ op.

Parket in beroep

In Brugge werd hij veroordeeld tot een autonome probatiestraf. Hij moet zich gedurende twee jaar aan strikte voorwaarden houden, waaronder psychologische begeleiding voor zijn problematiek. Indien hij zich daar niet aan houdt, volgt een effectieve gevangenisstraf van 18 maanden. Maar het parket ging daar niet mee akkoord en tekende beroep aan.

“Om te genieten van een autonome probatiestraf, moet over de voorwaarden onderhandeld worden. Tegen die maatregelen kan ook beroep aangetekend worden, waardoor die termijn van twee jaar geruisloos kan vervallen”, aldus de procureur-generaal.

Therapie

“Tegen de politie zei de man dat hij tijdens het kijken naar de beelden en het chatten, masturbeerde en intussen aan een volwassen vrouw dacht. Dat is niet geloofwaardig.” Ze vorderde een celstraf van 18 maanden, wel gekoppeld aan het naleven van voorwaarden. De man kreeg 14 jaar terug al eens opschorting van straf voor openbare zedenschennis.

“Hij heeft therapie gevolgd, maar de cronaperiode betekende voor hem een terugslag en internet is tegenwoordig ook een grote val”, zegt zijn advocaat Joris Van Cauter.

“Intussen volgt hij al meer dan twee jaar vrijwillig therapie en is bij hem ook autisme vastgesteld.” Volgens zijn advocaat werkt de therapie en is hij ook opnieuw aan de slag. Ook de man zelf toont schuldinzicht. “Ik ben hier niet fier op, het spijt me.” Uitspraak op 13 september. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier