Dertiger mag dagje de gevangenis verlaten en gaat meteen op dievenpad in Knokke-Heist

In kledingzaak Scotch & Soda nam de man een jeansbroek, hemd en jas mee. © Google Maps
Redactie KW

Een 33-jarige man uit Knokke-Heist riskeert voor de Brugse rechtbank twaalf maanden effectieve celstraf voor winkeldiefstal. Opmerkelijk: Jonathan M. zat op het moment van de feiten een celstraf uit, maar mocht voor een dag de gevangenis verlaten met een uitgaansvergunning.

Op 29 augustus vorig jaar, een paar uur voor hij zich opnieuw moest aanmelden in de Brugse gevangenis, stapte M. de kledingzaak Scotch & Soda in Knokke-Heist binnen. Hij nam een jeansbroek, hemd en jas uit de rekken en nam die mee naar een pashok. Daar verwijderde hij de beveiliging en ging met de kleding aan de haal in zijn rugzak.

Camerabeelden

Een winkelbediende trof achteraf drie magneten aan in het pashokje. Op camerabeelden was te zien hoe M. met zijn kleurrijke rugzak de zaak verliet. De politie herkende de dader, want hij is allerminst een onbekende voor het gerecht. Zo kreeg hij in februari 2022 al eens achttien maanden cel voor een inbraak in een ijssalon. De man deed toen ook zijn gevoeg in de tellerkast van een appartementsgebouw.

In december 2023 – hij was toen al terug op vrije voeten – werd M. in de boeien geslagen. Hij had toen de jeansbroek aan die hij in Knokke-Heist had gestolen. Hij beweerde dat hij van de manager – een kennis – toestemming had gekregen om die uit de rekken te halen en mee te nemen. De man kwam donderdag niet opdagen voor zijn proces.

Sollicitatiegesprek

Volgens zijn advocaat had M. uitgerekend vandaag opnieuw een uitgaansvergunning gekregen en dit met het oog op een sollicitatiegesprek. “Hij is bereid een werkstraf uit te voeren”, pleitte advocaat Thibaut Hoebeke. De rechtbank doet uitspraak op 2 mei. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier