“Dacht dat het een elektrische fiets was”: twintiger krijgt boete voor ‘snow mountainbike’ die niet op de weg mag

De man reed met deze ‘futuristische’ snow mountainbike. © gf
Redactie KW

“Ik was er van overtuigd dat ik er mee als elektrische fiets mocht rijden.” Een 24-jarige jongeman uit Menen probeerde de Kortrijkse politierechter nog van zijn goeder trouw te overtuigen. Hij stond er terecht nadat hij met een Chinese ‘snow mountainbike’ was tegengehouden.

Het ziet er uit als een futuristische fiets, of een combinatie van een bromfiets en een fiets… maar in werkelijkheid mocht de ‘snow mountainbike’ van M.Z. niet op de Belgische wegen rijden. Een elektrische fiets is het alvast niet, want zelfs zonder trapondersteuning geeft het rijtuig gas. “Het kan in België niet ingeschreven worden”, aldus de openbare aanklager. “Hij kon er maximaal 25 kilometer per uur mee rijden en was ook verzekerd tegen diefstal als elektrische fiets”, aldus advocaat Koen Hinnekens. “Op de verkoopsfactuur staat het ook als fiets vermeld. Hij was ervan overtuigd dat hij er mee mocht rijden.”

De politierechter trok dat in twijfel, want nog voor zijn aankoop ging M.Z. bij de politie informatie inwinnen en kreeg hij al te horen dat het niet op de openbare weg mocht. De politierechter gaf hem een boete van 400 euro. (LSi)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier