Broers die taxichauffeur nekschot gaven krijgen opnieuw tien en vier jaar cel

Het taxibusje van Mohammad Mogharrab werd klemgereden in de Vlamingstraat. © gf
Redactie KW

Twee Brugse broers zijn ook in beroep veroordeeld tot tien en vier jaar cel voor poging tot moord op een taxichauffeur. Tijdens een aanslepend conflict in het taximilieu schoot de oudste een kogel in de nek van Mohammad Mogharrab (51), die als bij wonder aan de dood ontsnapte.

In de nacht van 14 op 15 september 2018 werd Brugge opgeschrikt door een schietpartij in de binnenstad. Eerder was er een schermutseling gebeurd aan het station. Mohammad Mogharrab kreeg het aan de stok met Sisak S. (33). S. kreeg enkele klappen, waarop hij zijn broer Edgar belde. Die trommelde op zijn beurt Karen S. (35) op. Die laatste greep naar zijn pistool, laadde het en belde naar zijn broer.

De twee stonden telefonisch voortdurend met elkaar in contact, en konden het taxibusje van Mohammad Mogharrab uiteindelijk kort voor middernacht door klemgereden in de Vlamingstraat. Karen S. trok met zijn getrokken wapen richting de wagen van Mogharrab en gebood hem uit te stappen. Toen die weigerde, schoot hij door het raam in de nek van Mogharrab. Als bij wonder bleef het projectiel steken in zijn kaakbeen, en miste de kogel de binnenste halsslagader.

Kleren verwisseld

Sisak, die meteen na de feiten geklist werd in de omgeving van de Markt, nam de schuld aanvankelijk op zich. Ze hadden hun kleren verwisseld. Sisak wou het schot op zich nemen “omdat mijn broer twee kindjes had.” Maar in zijn tweede verhoor gaf hij toe dat het zijn broer was die had geschoten, hijzelf zou niet op de hoogte zijn geweest van het wapen. Sisak kreeg in Brugge vier jaar cel, zijn broer die het schot loste tien jaar. Beiden gingen in beroep om een straf met uitstel te vragen.

Uitlokking door vechtpartij

Volgens de advocate van Karen maakte Mogharrab in zijn taxi een beweging waardoor hij zich bedreigd voelde, en een schot loste. “Hij dacht zelfs niet dat hij hem geraakt had.” Ook Sisak vroeg een straf met uitstel. Volgens zijn advocaat was er sprake van uitlokking door de eerdere vechtpartij aan het station. “Het was natuurlijk een domme beslissing om er achter te rijden. Maar dit heeft hij niet gewild. Toen hij zijn broer zijn wapen zag trekken riep hij nog ‘doe het niet!’.”

Bruges la Morte

Maar de procureur-generaal vond beide broers even schuldig aan poging tot moord. “Bruges la Morte’ is een roman van Rodenbach uit het symbolisme. Maar voor meneer Mogharrab was ‘Bruges la Morte’ bijna realiteit geworden! Dit zijn twee sjarels die denken dat Brugge de Far West is! Vanop één meter afstand werd door het ruitje geschoten om meneer af te maken met een nekschot!” De bewering dat Sisak S. dit niet gewild heeft, vond hij ongeloofwaardig. “Wat dacht hij anders nadat zijn broer ging doen na een georganiseerde klopjacht en het klemrijden? Dat hij hem een boeket bloemen ging geven?” Hij vraagt voor hen beide tien jaar cel. Advocaat Luc Arnou, die het slachtoffer bijstaat, ging nog een stap verder: “Men wou hem pakken! Sisak werd gekleineerd, gepakt op zijn ego en dus moesten ze hem terugpakken. Hij signeerde zelfs de daad. In de ruit van de wagen stonden de letters S.S. (Sisak S., red.) geschreven. Het was dus duidelijk een gezamelijke actie!”

Vluchtgevaar

Het hof ging uiteindelijk niet in op de vraag van het openbaar ministerie om beiden te veroordelen tot tien jaar, maar ook niet op de vraag om straffen met uitstel. De straffen van tien jaar voor Karen S. en vier jaar voor Sisak S. werden bevestigd. Beiden waren bij de uitspraak niet aanwezig. Sisak wou eerst weten naar welke gevangenis hij werd gebracht, Gent of Brugge. “Zijn vrouw staat op bevallen en heeft geen rijbewijs.” Het hof oordeelde daarom dat er gevaar is dat hij gaat vluchten of dat hij wraak zal nemen op Mohammad Mogharrab. Daarom werd zijn onmiddellijke aanhouding bevolen en zal Karen dus snel achter de tralies verdwijnen. Sisak zal zich later bij de gevangenis moeten aandienen. (OSM)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier