30 maanden celstraf voor ex-para (60) die zich urenlang gewapend verschanste

De buurt werd hermetisch afgesloten en de speciale eenheden opgeroepen.© GF
De buurt werd hermetisch afgesloten en de speciale eenheden opgeroepen.© GF
Redactie KW

De ex-paracommando (60) die zich op 21 oktober urenlang gewapend verschanste in zijn woning in De Panne, zijn partner had bedreigd en meermaals schoot op de politie omdat hij wou gedood worden door politiekogels, is veroordeeld tot 30 maanden celstraf.

Laurent P. kreeg toch een gunst van de Veurnse strafrechter omdat het om zijn eerste veroordeling gaat. Er werd namelijk uitstel verleend voor 20 maanden van die celstraf. Al moet de man zich aan 11 strenge voorwaarden houden.

Laurent P. (60) had zijn partner in 2018 leren kennen. Ze woonden samen en besloten in april 2020 zelfs te trouwen. Maar sinds de coronacrisis ging het enorm bergaf. De man verloor zijn werk in een hotel en raakte verslaafd aan alcohol en zware kalmeermiddelen. Hij begon zijn partner erg te controleren en dacht dat ze met andere mannen omging. De ochtend van 21 oktober zat hij opnieuw zwaar aan de drank en de combinatie met de zware kalmeermiddelen deed zijn stoppen doorslaan.

“Het was weer tot een discussie gekomen omdat zijn partner opnieuw was beginnen roken. Mijnheer was daar tegen gekant doordat hij al een familielid verloor aan longkanker, maar zijn eigen middelenmisbruik was blijkbaar geen probleem. Toen ze hem wou verlaten omdat ze zijn gedrag en alcoholverslaving niet meer aan kon, nam hij een antiek tempelierszwaard van uit zijn collectie en zwaaide hij richting haar hoofd”, sprak de procureur op het proces.

“De vrouw slaagde erin om te vluchten uit het huis in de Veurnestraat met haar hondje. Ze belde de politie en meldde dat haar partner in het bezit was van twee echte handvuurwapens. Haar partner riep nog dat hij het pand niet levend zou verlaten”, aldus het OM.

Bijna doodgeschoten door politie

De politie kwam ter plaatse. Er werd meermaals op hen gevuurd door Laurent P. en de patrouilles konden onmogelijk zien dat het om alarmpistolen ging. De buurt werd hermetisch afgesloten en de speciale eenheden opgeroepen. Alle buurtbewoners moesten binnen blijven en de gordijnen sluiten.

“Er is daarop nog tot tienmaal toe geschoten naar de onderhandelaars door de beklaagde. In de buurt werden acht hulzen gevonden. De beklaagde wou gedood worden door politiekogels, maar een sluipschutter slaagde er na uren in om de actie tot een goed einde te brengen. Hij richtte op het vuurwapen van Laurent P. en door de kogelinslag werd het wapen verbrijzeld. Ook zijn wijsvinger raakte ernstig gewond. Hoe dan ook een pluim voor de speciale eenheden. De beklaagde kon zomaar doodgeschoten zijn geweest ter verdediging”, aldus de procureur.

Dat was nochtans wat Laurent P. op het moment van de feiten wilde, vanwege zijn emotionele toestand en schijnbaar uitzichtloze situatie. “Het klopt dat hij wou doodgeschoten worden door de politie. Toen zijn vrouw hem in oktober wou verlaten, zag hij het niet meer zitten en zag hij ook geen uitweg meer. Maar eerlijk? Dit is een brave man en zo ken ik hem écht niet. Dit is allemaal het gevolg van een cocktail van alcohol en kalmeringsmiddelen in combinatie met de relatiebreuk die hij niet kon verkroppen. Maar die maanden in voorhechtenis hebben een enorme indruk op hem gemaakt”, pleitte de raadsman van de beklaagde, die een straf met uitstel vroeg.

Strikte voorwaarden

Gerechtspsychiater Hans Hellebuyck oordeelde dat Laurent P. niet geestesziek is, wel dat een verbod op alcohol en bepaalde geneesmiddelen aangewezen is.

De rechter sprak dinsdagvoormiddag vonnis uit en zag redenen om probatie-uitstel toe te kennen, zoals het feit dat het om zijn eerste veroordeling gaat. Laurent P. kreeg 30 maanden cel opgelegd en 800 euro boete. Voor 20 maanden van die celstraf werd wel uitstel verleend, waarop de man binnenkort vrij zal kunnen komen.

Hij moet zich wel drie jaar lang aan strikte voorwaarden houden, zoals een verbod op geneesmiddelengebruik, alcohol en cafébezoek. Voorts moet hij verplicht hulp zoeken voor zijn verslavingsproblematiek en de bewijzen kunnen voorleggen, alsook regelmatig bloedstalen laten afnemen. Voorts zijn er nog voorwaarden zoals een vaste verblijfplaats hebben en nauw contact met de justitie-assistent. Worden de voorwaarden geschonden, kan de straf volledig effectief worden.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier