We worden braver in het verkeer

© BELGA
© BELGA
Laurens Kindt

Uit de jaarlijkse cijfers van de federale politie blijkt dat het aantal verkeersinbreuken in West-Vlaanderen aanzienlijk gedaald is. In 2019 slingerde de politie nog bijna 550.000 mensen op de bon, vorig jaar waren dat er al 18.000 minder. Vooral op vlak van alcohol in het verkeer doet West-Vlaanderen het goed.

Elk jaar publiceert de federale politie de statistieken van de verkeersinbreuken. Wie inzoomt op West-Vlaanderen stelt vast dat we het in onze provincie al bij al niet slecht doen. Tien jaar geleden stelde de politie hier nog meer dan 600.000 inbreuken per jaar vast, gaande van snelheidsboetes tot dronken chauffeurs over controles op zwaar vervoer tot het ‘vergeten’ van de gordel of bellen achter het stuur. In 2020 was dat aantal al gedaald tot 531.946 inbreuken. Vooral op het vlak van alcohol in het verkeer heeft de West-Vlaming de les blijkbaar begrepen. In 2019 bleken nog 5.522 bestuurders te diep in het glas gekeken te hebben, vorig jaar waren dat er ‘slechts’ 3.351. Een aanzienlijke daling, al blijft het natuurlijk een feit dat er in dat geval nog altijd ruim 9 beschonken bestuurders per dag uit het verkeer worden gehaald.

Hardrijders

Ook op bellen achter het stuur heeft de politie in West-Vlaanderen minder mensen betrapt. In 2019 pleegden nog 10.128 mensen een – achteraf gebleken – bijzonder duur telefoontje achter het stuur, vorig jaar waren dat er al tweeduizend minder. We dragen ook allemaal meer en meer netjes onze gordel, want ook die boetes zijn aanzienlijk gedaald van 4.536 naar 3.736. Slechte punten krijgen we dan weer voor snelheid. Ondanks corona werden er meer hardrijders betrapt door de politie. In 2019 liepen 444.161 bestuurders tegen de lamp, vorig jaar 448.139. Vooral in de categorie ‘elf tot twintig kilometer per uur te veel’ is de stijging opmerkelijk. De meest gehaaste chauffeur van het land werd overigens ook in West-Vlaanderen geflitst. Een 23-jarige man reed met zijn terreinwagen in Dentergem maar liefst 208 kilometer per uur, waar slechts 70 kilometer per uur is toegelaten. De man mag zich binnenkort aan een flinke bolwassing van de politierechter verwachten.

Wie de cijfers graag zelf eens uitpluist, kan hier terecht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.