Toerismeschepen hekelt rol van ouders in problemen met jongeren in Knokke-Heist

© (Foto MM)
© (Foto MM)
Redactie KW

“Er zijn mensen die hun levenswerk zien verloren gaan door de maatregelen, natuurlijk is het dan verschrikkelijk om zo’n beelden te zien. Maar we kunnen die jongeren onmogelijk één voor één bij hun nekvel pakken en thuis afzetten. Ach, blijkbaar is het voor die ouders normaal om de kinderen te dumpen in hun tweede verblijf.”

Volgens toerismeschepen Anthony Wittesaele (GBL) ligt de grootste oorzaak van de problemen met jongeren in Knokke bij hun opvoeding.

Groepjes jongeren die overdag samentroepen op het strand en ‘s avonds hun feestje verderzetten op de zeedijk, vaak dronken en luidruchtig: het was de laatste week van de paasvakantie een vertrouwd beeld in Knokke-Heist. Vooral tussen het Lichttorenplein en Albertplein spraken de beelden voor zich. Tot groot ongenoegen van de strandbarhouders én de lokale bevolking. De politie deelde de voorbije week ruim 150 coronaboetes uit, maar stond voor een deel machteloos. “We kunnen moeilijk het waterkanon inzetten op kinderen”, zegt toerismeschepen Anthony Wittesaele. “De politie heeft het ook al zéér zwaar gehad het laatste jaar. Het gedrag van die kinderen is bovendien niet enkel af te schuiven op ‘corona’. Het zijn hun ouders die hun verantwoordelijkheid moeten opnemen.”

Wittesaele hekelt de manier waarop de tieners, veelal uit Brussel en Waals-Brabant, aan hun lot worden overgelaten. “Blijkbaar is het tegenwoordig normaal om je kinderen te dumpen in een tweede verblijf. “Los het probleem met mijn kind maar op”, denken die mensen. Maar het is niet aan ons om hun kinderen op te voeden”, is Wittesaele duidelijk.

Niet nieuw

Voor de lokale inwoners zijn de beelden van de jongeren tijdens de paasvakantie evenwel niet nieuw. “Het is een fenomeen dat we de laatste jaren zien terugkomen tijdens deze periode. Specifiek de tweede week van het paasverlof”, bevestigt Anthony Wittesaele. “Eigenlijk is het vergelijkbaar met wat we afgelopen zomer zagen in de uitgaansbuurt met de Nederlanders. In deze tijden is het natuurlijk absoluut niet fijn om dergelijke beelden en taferelen te zien. Er zijn mensen die hun levenswerk zien verloren gaan door de maatregelen. Maar nogmaals: de grootste verantwoordelijkheid ligt bij de ouders. Dat die jonge gasten elkaar opzoeken, is op menselijk vlak te begrijpen. Op een bepaald moment ontstaat er een opbod onder die jongeren én is er nog eens alcohol in het spel. Het hoeft niet te verwonderen dat er later op de avond meer problemen zijn… Daarvoor dient een gezin, om de kinderen richting te geven en te wijzen op hun fouten. De politie kan die jongeren onmogelijk één voor één bij hun nekvel pakken en thuis afzetten”, aldus Wittesaele.

Begrip

De toerismeschepen benadrukt dat er vanuit de gemeente begrip is voor de frustraties. Ook de strandbarhouders krijgen een speciale vermelding. “Die mensen krijgen voorlopig enkel de lasten. Ik wil benadrukken dat ik hun inzet en loyaliteit enorm apprecieer. Ook voor hen zijn het geen evidente tijden”, zegt Wittesaele, die nog moeilijke maanden voorspelt. “We voelen ons aan de kust in de steek gelaten door de maatregelen. Die zijn absoluut niet op maat.” (MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.