Stroomstootwapen in gebruik bij politie Damme/Knokke-Heist

(gf)
(gf)
Laurens Kindt

Wie zich vanaf deze zomer ernstig misdraagt op het grondgebied van de politiezone Damme/Knokke-Heist zou wel eens onaangenaam verrast kunnen worden. De politie nam drie stroomstootwapens in gebruik.

De politiezone is daarmee niet de eerste West-Vlaamse zone die een dergelijke taser in gebruik neemt. Bij de politiezones Brugge, Oostende, Westkust en Riho is het conducted energy weapon , zoals de taser officieel heet, al langer in gebruik. In Brugge en Oostende zijn het de bijzondere bijstandsteams die het wapen hanteren, in de andere zones wordt het wapen gebruikt door de interventiediensten.

Al is ‘gebruik’ wel relatief, zegt Oostends korpschef Philip Caesstecker. “Uit onderzoek blijkt dat het dreigen met zulk een wapen al in 75 procent van de gevallen zorgt dat de agressie stopt. Het werkt dus voornamelijk als afschrikking. Daarom heeft het wapen ook een opvallende kleur. Maar ook als het effectief gebruikt wordt, is het zeer effectief. Je wil daar echt niet door getroffen worden”, zegt hij.

Voor de politiezone Damme/Knokke-Heist heeft de aankoop van de drie tasers een kostenplaatje van ruim 19.000 euro. “Bij bepaalde tussenkomsten zijn een wapenstok en pepperspray onvoldoende, en het trekken van een vuurwapen een te zware maatregel”, zegt woordvoerster Isolde Van Eenooghe. “Dankzij een taser is het mogelijk iemand kortstondig te immobiliseren en de veiligheid van zowel de politiemedewerkers, het individu als de andere burgers maximaal te waarborgen”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier