Politie wil ‘patsers’ aanpakken die Knokke onveilig maken

Een screenshot uit een filmpje van de ‘patsers’ dat circuleert op sociale media.© GF
Een screenshot uit een filmpje van de ‘patsers’ dat circuleert op sociale media.© GF
Redactie KW

De politie van Knokke-Heist zal gerichter optreden tegen ‘patsers’ die met zware bolides door de centrumstraten scheuren. De voorbije weken en maanden kwamen daarover al heel wat meldingen binnen bij de politiezone. “Die mensen komen met hun wagen naar hier om gezien te worden, maar dat gaat vaak gepaard met lawaai of onaangepast rijgedrag”, zegt korpschef Steve Desmet.

Een knallende uitlaat, een ronkende motor en met hoge snelheid door woonwijken of winkelstraten rijden: in Knokke-Heist zien ze het fenomeen de voorbije weken en maanden steeds vaker opduiken. De ‘patsers’ – zo worden ze door de lokale inwoners genoemd – zijn dan ook een bron van ergernis.

Zeker omdat ze in filmpjes op sociale media vaak opscheppen met hun rijgedrag. De voorbije dagen ging nog een filmpje viraal waarin een bestuurder met knallende uitlaat door het centrum rijdt.

Strafbaar

Bij de politie volgen ze de situatie op de voet op. “In de eerste plaats zijn we bezig met de problematiek in kaart te brengen”, zegt korpschef Steve Desmet. Met een zware bolide door Knokke rijden, wordt strafbaar als dat gepaard gaat met onaangepast rijgedrag of nachtlawaai.

“Zelfs al trekken die bestuurders maar korte tijd op naar een hoge snelheid, dan nog is dat gevaarlijk en verboden”, is de korpschef duidelijk. “Er moet net op dat moment maar eens iemand de straat oversteken. Ook als de chauffeur de controle over het stuur verliest, zijn de gevolgen bij hoge snelheid zwaarder.”

Plan van aanpak

Bij de politiezone tonen ze dan ook begrip voor de ergernis van de lokale inwoners. “Het gaat om mensen die naar hier komen om hun wagen te ‘showen’ en die willen gezien worden. Als dat met gevaarlijk rijgedrag samengaat, kunnen we dat niet tolereren”, klinkt het bij de politie.

Dergelijk ‘patsergedrag’ constateren, is evenwel niet eenvoudig. Daarom werkt de politiezone nu aan een nieuw project om het probleem preventief aan te pakken. Het is de bedoeling dat de politie aanwezig is in het straatbeeld op momenten dat ze dergelijke wagens verwacht.

De precieze aanpak wordt momenteel nog gefinaliseerd. Er is ook overleg met de federale overheid om te bekijken wat er wettelijk mogelijk is. Dat moet er vooral toe bijdragen dat er efficiënter kan gesanctioneerd worden. (MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.