Dodelijk schietincident zindert ook na bij het bijzonder bijstandsteam van Oostende: “Hoe hard je ook traint, er is altijd een risico”

Het THOR-team van politie Oostende (links) is aangeslagen na de dodelijke schietpartij in Charleroi (rechts). © PZ Oostende/Belga/montage KW
Laurens Kindt

Het nieuws dat er deze week bij een schietpartij in Charleroi een lid van de speciale eenheden van de federale politie om het leven is gekomen en twee collega’s gewond raakten, komt ook bij het bijzondere bijstandsteam van de Oostendse lokale politie hard aan. “Het is altijd een collega die je verliest, waar hij ook aan de slag is. Dan sta je ook wel eens stil bij de gevaren van je job”, zegt een lid van het THOR-team.

De leden van de Directie Special Units (DSU) van de federale politie worden er steevast bijgehaald als het om zeer gevaarlijke situaties gaat. Maandag moest een team van DSU ter plaatse gaan voor een ‘versterkte huiszoeking’ in Lodelinsart, bij Charleroi. Nadat ze zich kenbaar hadden gemaakt als politiemannen, gingen de speciale eenheden het huis binnen. Vanuit een slaapkamer werden ze vrijwel meteen beschoten. Jonathan, een 36-jarig lid van de DSU, kwam daarbij om het leven, een 33-jarige collega raakte levensgevaarlijk gewond. Een derde collega die beschoten werd, raakte ook gewond. Ook de schutter, een man die verdacht werd van wapen- en drugshandel, kwam om het leven.

Het is – gelukkig – een zeldzaam incident, maar het nieuws dat één van hun collega’s stierf tijdens de uitoefening van zijn job en twee anderen gewond raakten, komt ook bij THOR – het bijzonder bijstandsteam van de Oostendse politie – hard aan. “Of dat nu een rechtstreekse collega van ons is, of iemand die aan de andere kant van het land werkt: de politie is één grote familie en als er iemand het leven laat tijdens de job, dan raakt ons dat allemaal heel hard. Op zulke momenten sta je er toch even bij stil dat je job risico’s inhoudt”, zegt één van de leden van THOR. “Onze gedachten gaan uit naar het gezin, de familie, vrienden en collega’s van Jonathan en de twee gewonde collega’s. We wensen hen bijzonder veel sterkte”, zegt ook de Oostendse korpschef Philip Caestecker.

Versterkte huiszoeking

De speciale eenheden van THOR zijn eveneens goed getrainde en dito bewapende agenten, en ook zij komen in actie bij potentieel gevaarlijke interventies. “De operaties waarbij ons bijzonder bijstandsteam tussenkomt, zitten qua risicograad tussen de gewone interventies en de interventies waarvoor de DSU opgeroepen wordt. Concreet: een gijzeling of een fort-chabrol (waarbij een gewapende verdachte zich verschanst, red.) is werk voor de federale DSU, maar een versterkte huiszoeking is iets waarvoor ook onze lokale mensen kunnen ingezet worden”, zegt korpschef Philip Caestecker.

De leden van THOR trainden dit jaar al in totaal 336 uren.
De leden van THOR trainden dit jaar al in totaal 336 uren. © Kim Vanbesien PZ Oostende

Ook bij grote evenementen, zoals Ostend Beach Festival, staat THOR stand-by. Het bijzonder bijstandsteam van PZ Oostende bestaat sinds 2011. “We zijn met zo’n vijftien mensen, geleid door één officier. Om lid te worden, moet je een fysieke en tactische afleggen. Daarna volgt een specifieke opleiding. Alle leden werken in de verschillende diensten van de politiezone, zoals de recherche of de interventiedienst. Als er plots werk voor THOR binnenkomt, verzamelen we razendsnel. Heel vaak gaat het ook om geplande interventies”, legt het THOR-lid uit.

Weken voorbereiding

Die interventies worden minutieus voorbereid. “Dat is een werk van dagen of soms zelfs weken. We proberen alle risico’s in te schatten. Als we zo goed als zeker weten dat er sprake is van de aanwezigheid van vuurwapens, dan laten we de klus over aan de specialisten van DSU. Zij zijn nog beter getraind, bewapend en bemiddeld voor dergelijke situaties. Maar je kan het nooit uitsluiten, daarom trainen wij daar ook op. We weten dus op het moment dat we vertrekken naar een interventie dat het risico altijd bestaat dat er schoten vallen. Al is dat – hout vasthouden – tot nu toe bij ons nog nooit gebeurd”, klinkt het. Het THOR-lid benadrukt dat het gevaar om met vuurwapens geconfronteerd te worden niet alleen voor de goed getrainde agenten van THOR geldt. “Elke politieman of -vrouw kan daarmee geconfronteerd worden. Dus ook de wijkagent of de mensen van de verkeersdienst.”

Duur maar fier

Oostende is niet de enige stad in West-Vlaanderen met een eigen bijzonder bijstandsteam. In Brugge hebben ze Team Cobra, in Kortrijk is er TARES. Die teams zijn ingebed in de lokale politiezones en worden lokaal gefinancierd. “In Oostende zijn we fier op ons THOR-team. Dat is inderdaad een duur team: de uitrusting, de wapens, de bijkomende training. Het kost allemaal geld. Voor dat materiaal kunnen we zelf keuzes maken en prioriteiten bepalen. Die stellen we voor tijdens de jaarlijkse begroting en ons bestuur geeft ons dan de nodige middelen. We halen goede resultaten en we kunnen ook ingezet worden buiten Oostende”, zegt korpschef Philip Caestecker.

Het THOR-team kan voor de eerste twee en een halve maand van dit jaar alvast knappe cijfers voorleggen. De leden van THOR trainden dit jaar al in totaal 336 uren en staken samen 128 uren in de voorbereiding voor de vijf versterkte huiszoekingen waaraan ze meewerkten. In totaal voerde THOR dit jaar al voor 187 uren aan interventies uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier