Agenten niet vervolgd voor dood van Lamine Bangoura

© PVH
© PVH
Laurens Kindt

De acht agenten van de politiezone Riho die op 7 mei 2018 betrokken waren bij de uithuiszetting waarbij Lamine Bangoura (27) om het leven kwam, zullen zich daarvoor niet voor de rechtbank moeten verantwoorden. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling zopas beslist. De familie van Lamine reageert ontgoocheld en tekent cassatieberoep aan.

Het fatale incident dateert van 7 mei 2018. Die dag moest Lamine Bangoura uit zijn woning in de Mezenstraat in Roeselare gezet worden omdat hij de huur al een tijd niet meer betaalde. De deurwaarder en zijn assistent lieten zich voor de gedwongen uithuiszetting bijstaan door twee wijkagenten. Lamine Bangoura, die niet erg stipt was met het opvolgen van zijn briefwisseling, viel uit de lucht en weigerde zijn woning meteen te verlaten. Daarop werden agenten in bijstand geroepen. Uiteindelijk waren er acht agenten nodig om de man in bedwang te houden. Omdat hij zich bij het incident hevig verzette, riep de politie ook een ambulance ter plaatse. Toen de ambulanciers ter plaatse kwamen, merkten ze echter geen hart- of polsslag meer op en bleek Lamine Bangoura overleden te zijn. Hij lag met zijn hoofd naar beneden in de zetel, met de handen geboeid achter de rug, de enkels vastgebonden met spanbanden én ook spanbanden rond zijn borst.

Glimlachen

Uit het autopsieverslag van twee wetsdokters bleek dat de man overleden was aan restraint asphyxia , ofwel verstikking van een vastgebonden persoon in geagiteerde toestand. De raadkamer in Kortrijk oordeelde in juni 2020 dat de acht agenten van de politiezone Riho geen schuld trof en stelde hen buiten vervolging. De familie van Lamine Bangoura ging daar niet mee akkoord en tekende beroep aan tegen die beslissing. Hun advocaat Alexis Deswaef voerde aan dat het gebruikte geweld door de politie niet proportioneel was. “Men heeft, hoewel hij al aan handen en voeten gebonden was, nog eens spanbandjes rond zijn borst gedaan. Daardoor kon Lamine niet ademen. Bovendien heeft niemand nog gecheckt hoe het met hem ging”, pleitte de raadsman. De agenten vroegen bij monde van hun advocaten de bevestiging van de buitenvervolgingsstelling.

Geen proces

De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling moest dinsdag de knoop doorhakken. In een lijvig arrest schreven de drie raadsheren van de KI dat er onvoldoende aanwijzingen van schuld zijn tegen de acht agenten om een proces voor de correctionele rechtbank te verantwoorden. De buitenvervolgingsstelling die de raadkamer in Kortrijk eerder uitsprak, wordt bevestigd. De agenten zullen zich dus niet voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor de dood van Lamine Bangoura. De familie van Lamine Bangoura reageerde ontgoocheld na het arrest deze morgen. “Wij zullen het arrest bestuderen en cassatieberoep aantekenen. We gaan hiermee door, desnoods tot voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens”, reageert meester Alexis Deswaef.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier