18 vluchtelingen opgepakt in buurt van luchthaven

©THIERRY ROGE (Foto Belga)
©THIERRY ROGE (Foto Belga)
Redactie KW

De politie van Oostende heeft in de nacht van zondag op maandag maar liefst 18 vluchtelingen opgepakt in de buurt van de luchthaven. De politie zal er nu geregeld patrouilleren. Is de luchthaven van Oostende een nieuwe hotspot voor vluchtelingen om in het Verenigd Koninkrijk te raken? “We zijn ons ervan bewust dat onze luchthaven een bepaalde aantrekkingskracht heeft. Af en toe merken wij ook bepaalde individuen op. Dit recente aantal is evenwel ongezien”, zegt CEO Marcel Buelens.

Alle achttien vluchtelingen zijn afkomstig uit Eritrea en werden bestuurlijk opgesloten in afwachting van een beslissing van Dienst Vreemdelingenzaken, gezien ze illegaal in het land verblijven. Volgens de politie wordt niemand verdacht van andere misdrijven. “Hoe dan ook voorzien we ‘s nachts extra patrouilles rond de luchthaven. Het is lang geleden dat we nog zo’n groot aantal vluchtelingen hebben aangetroffen. Als de luchthaven een nieuwe trekpleister voor vluchtelingen is, zal de komende maanden en weken moeten blijken”, zegt commissaris Kris Allary van de lokale politie Oostende.

Dat de vluchtelingen per vliegtuig in het Verenigd Koninkrijk willen raken, is evenwel uitgesloten. “We vliegen immers niet op het Verenigd Koninkrijk. Wel is het aandeel van cargovluchten de laatste tijd stevig verhoogd in Oostende. Bijvoorbeeld Egyptair landt dagelijks op onze tarmac met groenten en fruit, die meteen worden overgeladen in vrachtwagens. Die ladingen zijn hoofdzakelijk bestemd voor het Verenigd Koninkrijk. Alle transport gebeurt via Calais. We zijn ons ervan bewust dat dit een bepaalde aantrekkingskracht heeft bij vluchtelingen”, zegt CEO Marcel Buelens.

“Maar al die vrachtwagens worden op de luchthaven gevuld en hier raak je niet zomaar binnen gezien alle omheining, camerabewaking en security. De laatste tijd zien we op camerabeelden evenwel bepaalde individuen rondlopen rond de terreinen en vaak dezelfde mensen. Voorlopig is nog niemand de luchthaven proberen binnen te dringen, maar sindsdien is de verlichting wel sterk opgedreven en zijn onze bewakingsagenten nog alerter. Uiteraard kunnen we niet uitsluiten dat vluchtelingen in een vrachtwagen proberen te klimmen wanneer die de luchthaven verlaat”, gaat Buelens verder.

“Die trucks zijn echter tot de nok gevuld en daar raakt daar geen meer persoon bij, al weten vluchtelingen dat misschien niet. Het gaat bovendien ook om koelwagens en daar kruip je niet zomaar in. De deuren zijn verzegeld door de douane en als het zegel opengebroken blijkt, wordt de vrachtwagen sowieso tegengehouden in Calais. Uiteraard weet iedereen dat vluchtelingen hopeloos op zoek zijn naar een transportmiddel en de gevaren van een koelwagen jammer genoeg niet schuwen”, aldus de CEO van de luchthaven. “Hoe dan ook melden wij verdachte handelingen altijd meteen aan de luchtvaartpolitie. Een andere verklaring voor een verhoogde aanwezigheid van vluchtelingen rond de luchthaven is dat de politie in het verleden zwaar inzette op controles in de haven en de binnenstad, waardoor men zich eerder in de buurt van de luchthaven begint op te houden”, besluit hij.

(BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten