Parket start onderzoek naar bende die transmigranten vervoert in koelcontainers

© BELGA
© BELGA
Laurens Kindt

Het parket van West-Vlaanderen onderzoekt of achter de recente vondsten van transmigranten in koeltransporten een georganiseerde bende schuilgaat. “Als daar een structuur achter zit, dan opereert die wellicht vanuit Frankrijk”, vermoedt referentiemagistraat mensensmokkel Frank Demeester.

Zaterdag werden zes Koerden aangetroffen in een koeltransport vol broodjes in de haven van Zeebrugge. Het waren de transmigranten zelf die alarm sloegen en ook de chauffeur van het transport had lawaai gehoord. Bij het openen van de deuren sloegen enkele inzittenden op de vlucht maar ze konden allen gevat worden. Omdat het transport aan een constante temperatuur van 15 graden verliep, verkeerde niemand in gevaar. Dat was wel het geval bij een gelijkaardig transport in de nacht van dinsdag op woensdag. Acht meerderjarige transmigranten uit Irak en Iran zaten toen in ademnood in een koeltransport in de haven van Zeebrugge. Ook zij konden tijdig uit het koeltransport gehaald worden.

Dat in beide koeltransporten broodjes zaten die bestemd waren voor Groot-Brittannië noemt referentiemagistraat mensensmokkel Frank Demeester van het parket ‘wellicht toeval’. Toch wordt onderzocht of achter beide transporten niet één en dezelfde bende schuilgaat. “Als er een organisatie achter zit, dan opereert die wellicht vanuit Frankrijk. De migranten werden telkens in deze gevallen in Frankrijk het koeltransport ingesmokkeld maar we hebben ook al meegemaakt dat dit in Luxemburg gebeurde. Men vermoedt dan dat de vrachtwagen rechtstreeks naar Calais rijdt, maar dat is dus niet het geval. Die transporten arriveren bij een overslagbedrijf in Zeebrugge. Als de lading daar afgekeurd wordt – en de koeling dus afgelegd wordt – dan kan dat levensgevaarlijk zijn. Die bendes hopen dat koelwagens minder gecontroleerd worden maar dat is dus niet het geval”, klinkt het.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten