Opnieuw vandalisme aan paaltjes en haag langs Oostvleterenstraat in Lo-Reninge

Voor de derde keer in twee maanden tijd werden de kastanjepalen die het fietspad in de Oostvleterenstraat moet afschermen vernield. Én de vandaal ging nog verder: ook de stalen draden die de haag omhoog houden werden doorgeknipt en een deel van de haag vernield. © JH JH
Redactie KW

Een tot nu toe onbekende vandaal heeft wéér toegeslagen in de gemeente Lo. Voor de derde keer in twee maanden tijd werden de kastanjepalen die het fietspad in de Oostvleterenstraat moet afschermen vernield. Én de vandaal ging nog verder: ook de stalen draden die de haag omhoog houden werden doorgeknipt en een deel van de haag vernield. “Dit moet echt stoppen, we zullen nooit aan zoiets toegeven”, zegt een boze burgemeester Lode Morlion. De gemeente dient opnieuw klacht in.

De gemeente Lo-Reninge heeft fors geïnvesteerd om van de Oostvleterenstraat in Lo een mooie, groene en veilige passage te maken. Het fietspad werd vernieuwd en ligt nu vrij van de rijbaan. Om het fietspad en de rijbaan te scheiden werden over een afstand van een kilometer kastanjepalen in de grond gezet. Daartussen werd recent een mooie haag aangeplant. Kostprijs: 25.000 euro voor het groenwerk alleen. Een meerwaarde voor de buurt, maar daar denkt een vandaal duidelijk anders over. Al voor de derde keer in twee maanden tijd werd er vandalisme gepleegd.”

“Op 1 februari was de technische dienst net gestart met het plaatsen van de 50 kastanjepalen. Enkele uren later waren er al 15 vernield. Twee weken later besliste de gemeente om diezelfde kastanjepalen dit keer met grondankers in de beton te plaatsen. Wéér werden ze vernield en deze keer werden ze wellicht met een verreiker met beton en al verwijderd.

“Zullen nooit toegeven”

“En deze ochtend moesten we weer het ongelofelijke vandalisme vaststellen”, is burgemeester Lode Morlion duidelijk boos. “De haag was intussen volledig aangeplant. Uitgevoerd door de Groene Kans en onze technische dienst. Het resultaat was zeer mooi en werd door heel veel mensen geprezen. Maar nu stelden we vast dat er wéér vernielingen weden aangebracht, vermoedelijk afgelopen nacht. Deze keer werden alle draden die de haag ondersteunen bewust doorgeknipt, en werden heel wat paaltjes omver geduwd. Daarbij is ook de haag beschadigd geraakt.”

“Dit maakt me boos. Het gebrek aan respect in intriest en zegt ongelofelijk veel over de daders. We dienden onmiddellijk klacht in bij de politie. Dit moet stoppen. We zullen in ieder geval nooit toegeven aan dergelijke vandalen die het openbaar domein bewust blijven vernielen.” Als de dader gevonden wordt wacht hem of haar een gepeperde rekening. (JH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier