Onverbeterlijke dief opnieuw terecht: “Hij lacht gewoon met justitie”

Ondanks tal van eerdere veroordelingen en beloftes stond een 42-jarige man uit Harelbeke opnieuw voor de rechter terecht voor zeven inbraken in auto’s. De openbare aanklager eiste dit keer een effectieve celstraf van één jaar, de rechter vroeg zich af hoeveel kansen de man nog moet krijgen. “Ik zal stoppen”, beloofde Aziz S. opnieuw.

© iStock

De veertiger stond geboeid voor de rechter. Ook na de zeven inbraken en diefstallen in de nacht van 4 op 5 augustus kreeg hij van de onderzoeksrechter nog een kans en werd vrijgelaten. Opnieuw, want bij tal van vorige veroordelingen voor tientallen inbraken en diefstallen in 2017 en 2018 toonden rechters zich genadig door de uitgesproken celstraffen van 20 en 10 maanden (deels) voorwaardelijk uit te spreken.

“Tevergeefs, hij lacht met justitie”, vond de openbare aanklager. “Hij zit op vandaag wél in de cel omdat hij ondanks probatiemaatregelen en de kans van de onderzoeksrechter in oktober opnieuw een diefstal van een koptelefoon pleegde. Enkel een effectieve celstraf is nog aan de orde.”

De advocaat van Aziz S. had daar een andere mening over. “Er moet aan zijn psychische problemen gewerkt worden“, vond hij. “Desnoods met een residentiële opname.” S. kampt ook met een drugsverslaving, dé grootste reden wellicht waarom hij maar diefstallen in de Harelbeekse regio blijft plegen. “Hoeveel kansen moeten we u nog geven?”, vroeg de rechter zich streng af. Vonnis op 16 december. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.