Onderzoek naar aanranding 10-jarig meisje in zwembad van Bredene: parket in beroep tegen vrijlating

© iStock

In het onderzoek naar de aanranding van een 10-jarig meisje in het zwembad van Bredene wil de Brugse raadkamer een 51-jarige Bruggeling onder voorwaarden vrijlaten. Ronny D. verklaarde zich zelfs akkoord met chemische castratie. De Brugse afdeling van het parket van West-Vlaanderen gaat echter in beroep tegen de beslissing van de raadkamer, waardoor de verdachte voorlopig toch in de cel blijft.

Het slachtoffer ging op woensdag 19 april 2023 samen met haar oma zwemmen in het gemeentelijk zwembad Ter Polder in Bredene. Tijdens het zwemmen werd het meisje aangesproken door een onbekende man die voorstelde om te helpen met haar zwemtechniek. Daarna zou hij het meisje betast hebben.

Exact een week later dook dezelfde man opnieuw op in het zwembad van Bredene. Hij werd toen gefilmd door de bewakingscamera’s, maar keerde later niet meer terug naar het zwembad. Eind oktober verspreidde de politie op vraag van het Brugse parket uiteindelijk een opsporingsbericht.

Dat leidde tot een doorbraak toen Ronny D. zich op 31 oktober samen met zijn advocaat Mathieu Langerock vrijwillig aanbood bij de politie. Na verhoor werd hij door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van aantasting van de seksuele integriteit. De Bruggeling gaf toe dat hij in het zwembad aanwezig was, maar ontkent dat hij seksuele intenties had toen hij het meisje aanraakte.

Seksueel misbruik

De Bruggeling is absoluut geen onbekende voor het gerecht. Zo kreeg hij in 2007 van het Gentse hof van beroep zes jaar cel voor verkrachting en aanranding van zijn minderjarige dochter. Eind 2018 werden bij D. ook duizenden foto’s van seksueel misbruik van minderjarigen aangetroffen. Enkele maanden later schond hij zijn voorwaarden door aan zee twee minderjarigen te benaderen. Voor bezit van seksuele misbruikbeelden van minderjarigen werd hij in mei 2020 door de Brugse correctionele rechtbank tot twee jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld.

Zijn advocaat vroeg dinsdagochtend met succes om hem onder voorwaarden vrij te laten. Ronny D. verklaarde zich zelfs akkoord met chemische castratie. Dat zou betekenen dat hij medicatie moet nemen om zijn testosteronniveau te doen dalen. Het Brugse parket ging echter in beroep tegen de beslissing van de raadkamer, waardoor de verdachte toch in de gevangenis moet blijven.

De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) zal binnen twee weken de knoop moeten doorhakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier