Ondanks voorrang toch veroordeeld voor dodelijk ongeval met overdreven snelheid

Een 31-jarige automobilist uit Zwevegem is dinsdag door de Kortrijkse politierechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie jaar, een boete van 1.500 euro en 3 maanden rijverbod. Volgens de politierechter was hij volledig verantwoordelijk voor een ongeval op 9 juli 2016 langs de Oudenaardsesteenweg in Kerkhove (Avelgem) waarbij een 60-jarige man uit Moen (Zwevegem) om het leven kwam omdat hij 99 km/u reed in plaats van de toegestane 70.

Het slachtoffer verliet op 9 juli 2016 op zaterdagvoormiddag iets over half elf het akkerbouw- en melkveebedrijf Fermde de L’Escaut van zijn dochter en haar echtgenoot. Hij had er samen met zijn kleinzoon een handje toegestoken in de tuin. Om vanuit de woning langs Heye de Oudenaardsesteenweg op te rijden, is een onverhard privéweggetje de kortste weg. Maar door de vele dikke bomen langs de N453 tussen Kerkhove en Elsegem (Wortegem-Petegem) is daar uitrijden telkens een levensgevaarlijke onderneming. Net toen het slachtoffer met zijn Ford C-Max het privéweggetje verliet, werd die vol in de flank gegrepen door de Audi van de Zwevegemnaar. Het slachtoffer werd uit zijn auto gekatapulteerd – zelfs zijn gordel werd doormidden gescheurd – en overleed ter plaatse.

Na drie expertiseverslagen kwamen de deskundigen tot het besluit dat de automobilist uit Zwevegem 99 km/u reed in plaats van de toegestane 70. Niettegenstaande het slachtoffer uit een ondergeschikte weg kwam, oordeelde de politierechter dat door die fikse overdreven de hardrijder toch volledig aansprakelijk is voor het ongeval. Bij 70 km/u had het ongeval vermeden kunnen worden, vond de politierechter.

(LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.