Nog geen vonnis in dossier rond phishing en money mules

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Het vonnis in een zaak van phishing is uitgesteld naar de zitting van 9 januari. Ook drie zogenoemde money mules moesten zich verantwoorden voor hun aandeel in de zaak. Uit cijfers van Febelfin bleek woensdag dat één op de tien jongeren bereid is om tegen betaling een rol als geldezel te spelen.

Het onderzoek ging in april 2018 van start na een klacht bij de politiezone Damme/Knokke-Heist. Het slachtoffer had in een e-mail op een link geklikt om zogezegd haar bankkaart te hernieuwen. Ze werd omgeleid naar een valse site, waar ze met haar kaartlezer enkele gegevens moest invoeren. Op die manier werd het slachtoffer 20.000 euro lichter gemaakt, al kon het geld gelukkig grotendeels gerecupereerd worden. Meestal probeert de bende hun buit via Nederlandse casino’s wit te wassen.

Het geld belandde eerst op de rekening van E.B. (31). Die vrouw uit Assenede was door Antwerpenaar Yassine T. (32) gerekruteerd als money mule. Concreet moest ze haar bankkaart en code ter beschikking stellen van de bende. Ook een 22-jarige man en een 24-jarige vrouw uit Antwerpen moesten zich voor hun rol als geldezel verantwoorden. “Ze draaien mee in een crimineel circuit dat grote schade veroorzaakt in de maatschappij”, aldus procureur Mike Vanneste. Voor de money mules werd een jaar gevangenisstraf met uitstel of 120 uur werkstraf gevorderd.

T.D. (22) stootte naar eigen zeggen op Instagram toevallig op een advertentie die grote winsten beloofde. Volgens zijn advocate werd hij daarna ook echt onder druk gezet om mee te werken, zonder te weten wat er precies gaande was. In die omstandigheden werd voor hem de vrijspraak gevraagd.

Ook de advocate van Yassine T. probeerde zijn aandeel te kaderen. De beklaagde had zelf veel schulden en zocht een manier om snel geld te verdienen. “Hij heeft de bankkaart van E.B. aan een andere persoon gegeven, maar deed zelf geen overschrijvingen of hacking”, klonk het. T. riskeert twee jaar effectieve gevangenisstraf, maar de verdediging stelde een straf met uitstel voor.

Uit een studie van Febelfin bleek woensdag dat één op de tien jongeren zijn bankkaart of bankrekening in ruil voor geld ter beschikking zou stellen. De federatie van de financiële sector benadrukt dat dergelijke geldezels wel degelijk zelf strafbaar zijn, zoals ook blijkt uit dit dossier. De Febelfin startte daarom een informatiecampagne via Instagram.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier