Negen verdachten blijven in de cel voor drugslab

Redactie KW

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van negen mensen met een maand verlengd op verdenking van betrokkenheid bij een omvangrijk drugslab in Lendelede. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Eén van de verdachten lag even in een coma, nadat hij zich in een beerput had verborgen.

Het onderzoek ging van start naar aanleiding van informatie over een bekende figuur in het West-Vlaamse drugsmilieu. Het gaat om een man die in 2017 al veroordeeld werd voor zijn aandeel in een cannabisplantage in Ledegem. De speurders kregen uiteindelijk een 51-jarige Oostendenaar als mogelijke spilfiguur in het vizier, maar hij ontkent zijn betrokkenheid bij de zaak.

Klopjacht met speurhonden en helikopter

In het gerechtelijk onderzoek naar de productie en export van verdovende middelen voerde de West-Vlaamse federale gerechtelijke politie (FGP) op dinsdag 8 september een reeks huiszoekingen uit. Op een boerderij in Lendelede werd op die manier een groot lab voor de productie van synthetische drugs opgerold. In de oude varkensstal kon tot twee ton amfetamines geproduceerd worden. Volgens het parket waren er ook effectief gevaarlijke chemische stoffen aanwezig.

De tussenkomst in Lendelede verliep niet rimpelloos. Zo vluchtte een verdachte de velden in, waardoor een zoekactie op poten gezet moest worden. Daarbij werden ook speurhonden en een helikopter ingezet. Dankzij die klopjacht konden de FGP en de lokale politiezones Vlas, Midow en Gavers de man uiteindelijk toch inrekenen. Een andere verdachte verborg zich dan weer in een oude beerput. Hij raakte echter bevangen door de giftige gassen en belandde zelfs in een coma. De man was snel aan de beterhand en werd net als acht andere verdachten aangehouden door de Brugse onderzoeksrechter. Vrijdagochtend oordeelde de raadkamer dat ze alle negen minstens een maand langer in de gevangenis moeten blijven. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier