2021 wordt een druk jaar voor het West-Vlaamse assisenhof

Het wordt druk in het assisenhof in Brugge.©KURT DESPLENTER BELGA
Het wordt druk in het assisenhof in Brugge.©KURT DESPLENTER BELGA
Laurens Kindt

Tenzij het coronavirus roet in het eten gooit, zal het West-Vlaamse assisenhof komend jaar op volle toeren draaien. Dat is ook nodig want heel wat moordonderzoeken zijn af en klaar om berecht te worden. Een overzicht.

Vanaf vrijdag 8 januari buigt het assisenhof zich over de zaak John Vandoolaeghe. Hij wordt ervan beschuldigd zijn Vietnamese minnares Xuan Thi Nguyen vermoord te hebben. Maar er staan nog meer zaken op de drukke agenda van het West-Vlaamse assisenhof.

Kruisboogmoord

In februari staat het dossier rond de kruisboogmoord op de planning. Vanaf vrijdag 5 februari zal de 26-jarige Jordy Vande Sompele zich moeten verantwoorden voor de moord op Bjorn De Vrieze (28) op 1 mei in Schuiferskapelle. De beschuldigde kon niet verkroppen dat zijn partner een innige relatie onderhield met het slachtoffer.

Bjorn De Vrieze.©GF
Bjorn De Vrieze.©GF

Op de bewuste dag trok hij naar de woning van De Vrieze in een rustige wijk in Schuiferskapelle, wachtte hem op met een geladen kruisboog en schoot een pijl door het hoofd van de jonge slagerszoon toen die arriveerde. Eerst beweerde Vande Sompele nog dat het schot per ongeluk afging, maar hij gaf later toe dat hij wel degelijk de bedoeling had om De Vrieze te doden.

Duivelskoppel

In maart doen jury en hof dan een tweede poging om het proces tegen het zogenaamde duivelskoppel te voeren. Dat stond aanvankelijk in november op de planning, maar werd door de coronamaatregelen uitgesteld. Jean-Claude Lacote (54) en Hilde Van Acker (57) staan er terecht voor de moord op de Britse zakenman Marcus Mitchell op 23 mei 1996 in De Haan.

Het koppel werd na de moord aangehouden maar kwam opnieuw vrij en werd in 2011 bij verstek veroordeeld tot levenslang. Ze hielden zich echter meer dan twintig jaar schuil in het buitenland. Pas eind 2018 kon de politie hen in het Ivoriaanse Abidjan traceren en arresteren. Beiden beweren onschuldig te zijn en de vraag rijst of bijna 25 jaar na de moord de waarheid nog aan het licht zal en kan komen.

Drugsmoord

Voor de andere moordzaken liggen nog geen exacte procesdata vast maar het parket heeft alvast de bedoeling om nog minstens zes assisenprocessen te organiseren. Uitgezonderd van de twee maanden zomerverlof is dat dus elke maand één.

Wellicht wordt de drugsmoord op Kortrijkzaan Pascal Bauwens (40) in februari 2018 de eerstvolgende zaak. Daarvoor zal de 46-jarige Rus Ramzes Takaev (45) uit Izegem terecht staan. De moord wordt beschouwd als een afrekening in het milieu.

Ellen D'Hooghe.
Ellen D’Hooghe.

Ook de partnermoord op Ellen D’hooghe (37) uit Oekene komt dit jaar nog voor het assisenhof. Haar echtgenoot Pol Mistiaen (46) doodde zijn vrouw in de nacht van 7 op 8 september 2019 in hun woning omdat ze van hem wou scheiden. Hij liet een briefje achter voor hun twaalfjarige zoon, die in zijn kamer lag te slapen, en verschool zich in het tuinhuis.

Moord op Sofie Muylle

Nog een Roeselaarse moordzaak die dit jaar te behandelen staat, is het proces over de moord op Sofie Muylle (27) in januari 2017 in Knokke. De 26-jarige Roemeen Alexandru Caliniuc zal terecht staan voor moord, verkrachting, aanranding met de dood tot gevolg en foltering. Via zijn advocaten blijft de man ontkennen dat hij verantwoordelijk is voor de dood van de jonge Roeselaarse schoonheidsspecialiste.

Sofie Muylle.© Facebook
Sofie Muylle.© Facebook

Na Caliniuc is het wellicht de beurt aan Davy K. (31) uit Vleteren. De man verschijnt voor het assisenhof voor de crash met zijn BMW die op 1 november 2018 het leven kostte aan Sharon Gruwez (22) uit Boezinge. Hoewel het parket de zaak in eerste instantie afhandelde als een verkeersongeval is het er nu van overtuigd dat K. zijn auto als moordwapen gebruikte en zijn ex-vriendin doelbewust de dood in joeg. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Belgische justitie dat een verkeerszaak voor het assisenhof beslecht zal worden.

Sharon Gruwez.©gf
Sharon Gruwez.©gf

Viervoudige moord

Dan zijn er nog twee twijfelgevallen. Het Hof van Cassatie moet binnenkort oordelen of Oostendenaar Tommy Jonckheere (32) zich alsnog voor assisen zal moeten verantwoorden voor het doden van zijn stadsgenoot Will Deweert (55) op 5 oktober 2018. De jonge drugsverslaafde werd eerst voor de correctionele rechtbank berecht maar die verklaarde zich onbevoegd, net als het hof van beroep.

Mailys Descamps.
Mailys Descamps.

Ook nog onduidelijk is of het parket er zal in slagen om het monsterdossier tegen bodybuilder Alexander Dean (28) uit Varsenare voor het assisenhof te brengen. De man zal er terecht staan voor de viervoudige moord op zijn ex-liefje Mailys Descamps (17), haar grootouders Gerry Cappon (70) en Marie-Josée Vanleene (65) in Moere en op fotograaf Jeroen Verstraete (39) in Sint-Amandsberg in de zomer van 2017. Het dossier wordt binnenkort verwezen naar assisen, maar zal dus in de wachtrij belanden na alle bovenstaande zaken en zal ten vroegste in december behandeld kunnen worden.

Gerrit Cappon.
Gerrit Cappon.
Marie-José Van Leene.
Marie-José Van Leene.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.