Jury samengesteld voor assisenproces over dood van Elly (2)

In het assisenhof in Brugge wordt de jury samengesteld voor het proces tegen Kenneth Samaille (31) uit Menen. De man moet zich verantwoorden voor doodslag en slagen en verwondingen aan zijn stiefdochtertje Elly Buyse (2).

Het slachtoffer: Elly Buyse. © GF

De feiten van doodslag dateren van 20 november 2017. Die dag werden de hulpdiensten opgeroepen voor een bewusteloos kind in de Toekomststraat in Menen. Ter plaatse vertelde Kenneth Samaille dat zijn stiefdochtertje Elly Buyse met de blokken aan het spelen was en plots geen teken van leven meer gaf.

Geen hersentrauma, maar harde slag in buik

Door een buil op haar voorhoofd dachten de artsen dat ze een hersentrauma had opgelopen, maar dat bleek niet de juiste diagnose. Pas na een echografie aan haar hartje achterhaalden de artsen van het AZ Delta in Menen dat het kindje geconfronteerd werd met zwaar geweld in de buikstreek.

De beschuldigde: Kenneth Samaille.
De beschuldigde: Kenneth Samaille.© LK

Kenneth Samaille werd die avond nog gearresteerd, maar schreeuwde zijn onschuld van de daken. Volgens hem moest er op school of bij de biologische vader van het kind iets gebeurd zijn. Pas twee en een halve maand na de feiten gaf hij in een nieuw verhoor toe dat hij Elly een harde slag in de buik had gegeven omdat het kind haar speelgoed en een koekje naar zijn hoofd had gegooid. “Het werd ‘efkes’ zwart voor mijn ogen”, klonk het.

Geregeld blauwe plekken

Hoewel zowel de school als de crèche van Elly geregeld verdachte verwondingen aangetroffen hadden bij het kind, ontkende Kenneth Samaille dat hij in de maanden voor de fatale novemberdag al agressie had gepleegd op Elly Buyse. Nochtans wordt hij ook daarvoor gedagvaard. Het kind daagde geregeld op school op met blauwe plekken op zowat haar hele lijfje, met kale plekken in het haar en zelfs met brandwonden. De openbaar aanklager is er, ondanks de ontkenning van de beschuldigde, van overtuigd dat hij ook hiervoor verantwoordelijk is. Kenneth Samaille heeft al een lijvig strafblad, onder meer voor partnergeweld en poging diefstal met geweld.

Het proces start effectief op vrijdag 3 mei om 14 uur, met de voorlezing van de akte van inbeschuldigingstelling door openbaar aanklager Serge Malefason. In de loop van volgende week volgen de getuigenverhoren, pleidooien en het arrest. Voor de feiten van doodslag op Elly Buyse riskeert de beschuldigde tot dertig jaar opsluiting.

Lees vrijdag meer over de zaak in Krant Van West-Vlaanderen en volg het proces volgende week op www.kw.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.