Inbrekers aan de haal met 200 euro kleingeld na inbraak in ‘t Leescafé in Oostende

Thomas Van Leirsberghe wil dat er dringend een nieuwe voordeur komt in zijn zaak. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

In Oostende werd tijdens de nacht van maandag op dinsdag ingebroken in ‘t Leescafé van stadsbibliotheek Kris Lambert. De dieven gingen aan de haal met 200 euro kleingeld uit de kassa.

Het was de uitbater, Thomas Van Leirsberghe, die dinsdagmorgen de inbraak vaststelde. De inbrekers forceerden de voordeur en brachten zo heel wat schade toe aan het slot en een van de ramen van de voordeur. Voor de uitbater is de maat vol. “Al vier jaar vraag ik aan de stad een nieuwe voordeur. De voordeur is altijd al een heikel punt geweest”, vertelt Thomas. Toen ik dinsdagmorgen toekwam om de zaak te openen zag ik dat de deur wagenwijd open stond. Meteen was duidelijk dat er werd ingebroken. Wat ik dus al vier jaar zag aankomen is werkelijkheid geworden en dat frustreert me. Telkens ik de stad vraag om een nieuwe voordeur wordt er een foto van genomen, maar verder wordt daar niets mee gedaan. Erg frustrerend als iets werkelijkheid wordt wat je van mijlenver zag aankomen. Blijkbaar had de vorige uitbater ook al hetzelfde probleem doorgegeven, maar ook dan werd daar geen gehoor aan gegeven. Er moet dringend iets gebeuren want op de manier geven we inbrekers de kans om te doen waar ze denken goed in te zijn.”

De dieven braken de kassa open en gingen lopen met de inhoud.
De dieven braken de kassa open en gingen lopen met de inhoud.© JRO

De dieven braken de kassa open en gingen lopen met de inhoud. “Ik heb gelukkig de grote biljetten uit de kassa gehaald gisteren. Maar het kleingeld, zo’n 200 euro, namen ze mee. Maandagavond was er nog een leesgroep aanwezig in de bibliotheek. Daardoor had het alarm pas om 23 uur in werking moeten treden. Door het verouderde systeem trad dat alarm pas om 0.16 uur in werking. Het moet daartussen geweest zijn dat de inbrekers toesloegen. Ik zit met de handen in het haar. Sowieso laat ik geen geld meer achter in de zaak, maar de schade na de inbraak kost dikwijls al meer dan wat er effectief gestolen werd”, aldus de uitbater. De uitbater deed meteen aangifte bij de politie. Die kwam ter plaatse en deed de nodige vaststellingen.

Schepen Björn Anseeuw reageert op het voorval: “De vraag om een nieuwe voordeur was mij tot op heden onbekend. Die vraag zal aan het vorige stadsbestuur gesteld zijn geweest, maar ik wist daar niets van. Nu, we bekijken sowieso de situatie en zullen optreden waar dat nodig blijkt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier