Ze dwongen ‘Gekke Geert’ een moord te bekennen die hij niet had gepleegd, maar parket wil dat agenten vrijuit gaan

Geert Vanweehaeghe en zijn advocaten hopen op een veroordeling van de rechercheurs die Geert dwongen om de moord op Caroline Vyncke valselijk te bekennen. (LK/archief KW)
Laurens Kindt

Het parket van Kortrijk vraagt de vrijspraak voor twee rechercheurs van politiezone Grensleie (Ledegem, Menen, Wevelgem) die terechtstaan op beschuldiging van valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken. De twee zouden in april 2011 een zwakbegaafde man gedwongen hebben een moord te bekennen die hij niet had gepleegd en daarover het proces-verbaal niet correct opgesteld hebben. “Dat het parket de vrijspraak vraagt, is degoutant”, brieste de advocaat van het slachtoffer.

Op 9 februari 2011 was het Geert Vanweehaeghe zelf die aangifte deed van de verdwijning van zijn vriendin Caroline Vyncke in Moorsele. De man, die een IQ heeft van 63 en in zijn dorp bekend stond als ‘gekke Geert’, legde daar bijzonder vage verklaringen over af, waardoor de politie hem al snel in het vizier nam. Toen twee maanden na de verdwijning plots ledematen van de vermiste Caroline gevonden werden, lieten de speurders Geert al helemaal niet meer los. De man legde ook bekentenissen af, maar trok die telkens weer in.

Tijdens een reconstructie van de feiten legde Geert Vanweehaeghe opnieuw bekentenissen af, in het bijzijn van de speurders, de onderzoeksrechter en de wetsdokter. Die bekentenissen werden op band opgenomen, omdat de woning van de verdachte door de speurders eerder al vol afluisterapparatuur was gehangen.

Uiteindelijk werd Geert V. naar het hof van assisen verwezen wegens moord, samen met buurman Thomas Couvreur, in wiens woning ook al resten van Caroline Vyncke, haar gsm en het vermoedelijke moordwapen waren gevonden.

Nink, nink

Op het proces in 2015 bleek dat de speurders, de onderzoeksrechter en de wetsdokter Geert Vanweehaeghe onder druk hadden gezet om te bekennen. De advocaten van de beschuldigde, meesters Frank Scheerlinck en Dimitri Vantomme, slaagden erin om de volledige tape van de bekentenis te laten afspelen in het assisenhof. Daaruit bleek dat het proces-verbaal daarover niet strookte met de inhoud van de tape.

“Zeg gewoon hoe het geweest is, anders gaan we u blijven lastigvallen”, hoorde de assisenzaal de onderzoeksrechter tegen Geert Vanweehaege zeggen. “Nink, nink”, antwoordde die, vooraleer hij finaal onder de druk bezweek en toch bekende wat hij niet gedaan had. Tijdens dat ‘verhoor’ werd hij eveneens niet bijgestaan door een advocaat.

Vrijspraak

De jury sprak Geert Vanweehaeghe uiteindelijk vrij. Thomas Couvreur kreeg levenslang. Al tijdens het proces diende advocaat Frank Scheerlinck een klacht in tegen de twee hoofdspeurders wegens valsheid in geschrifte in het proces-verbaal van de ‘bekentenis’.

In 2015 werd Geert Vanweehaeghe vrijsproken op het assisenhof. (archief SM)
In 2015 werd Geert Vanweehaeghe vrijsproken op het assisenhof. (archief SM)

Ruim dertien jaar na de valse ‘bekentenis’ moeten de speurders zich zelf voor de rechter verantwoorden. De twee ontkennen dat ze zich schuldig gemaakt hebben aan valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken. “Er zijn in dat proces-verbaal inderdaad wat woorden en misschien enkele zinnen weggelaten, maar de burgerlijke partij overdrijft. Dit zijn politiemensen die ter goeder trouw hebben gehandeld”, pleitte de advocaat van de twee rechercheurs. Ook het parket vindt dat de twee vrijgesproken moeten worden.

Tunnelvisie

“Ik vind dat degoutant”, repliceerde advocaat Frank Scheerlinck. “Dit dossier is ronduit schandalig. Geert heeft bijna vijf jaar in de gevangenis gezeten, voor een groot stuk op basis van een bekentenis die hem afgedwongen werd. Er werd op hem geroepen en gevloekt, hij heeft zelfs een slag gekregen, maar al die elementen zijn uiteindelijk uit het proces-verbaal weggelaten. Dat is geen toeval. Dat is de ergste vorm van tunnelvisie die er kan bestaan”, klonk het.

De advocaat vroeg 5.000 euro schadevergoeding. Voor zijn onterechte jaren achter tralies kreeg Geert Vanweehaeghe eerder al een schadevergoeding van 32.000 euro. “Geert snapt het allemaal niet goed. Nog altijd denkt hij dat hij op een dag aangehouden kan worden. De emotionele schade bij die man is enorm! En dan durft men hier de vrijspraak te vragen. Ik begrijp niet hoe sommigen nog in de spiegel kunnen kijken”, pleitte Scheerlinck.

Op 25 juni velt de rechter een vonnis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier