https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Assisten: “Voor mezelf heb ik al levenslang” (beschuldigde)

Redactie KW

Op het assisenproces tegen Ann Vandekerckhove (46) hebben het hof en de jury zich teruggetrokken voor de beraadslaging over de schuldvragen. De vrouw uit Zwevegem staat terecht voor de gifmoord op Ferre Dewerchin (8), maar ontkent dat ze haar zoontje een fatale dosis ether toediende.

In de replieken kwamen de burgerlijke partijen uiteraard terug op de bekentenissen die Vandekerckhove later opnieuw introk. “Vergeet niet dat het gedetailleerd was”, aldus meester Jef Vermassen. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat een normale mens bekent wat hij niet gedaan heeft. Laat staan als het gaat over uw eigen kind.” De advocaat van de vader van Ferre wees de juryleden ook op de doodsstrijd van het jongetje. “Dat manneke heeft pijn tot en met. Als je dat ziet, dan moet je naar een dokter gaan of naar het ziekenhuis. Zéker als je in het ziekenhuis werkt.”

Meester Rik Vanreusel leidt het oogmerk tot doden onder andere af uit de bevindingen van de toxicoloog. “Ik heb u in mijn pleidooi aangetoond dat het veel meer dan een soeplepel moet zijn geweest. Dat kind was doordrenkt van de ether.” De advocaat van de oma en de plusopa van het slachtoffer benadrukte ook dat Ferre in de zomer van 2016 al eens aan een flesje ether had geroken. “Ze zegt zelf dat hij het nooit meer mag doen, want je gaat daar aan dood. En dan zou ze in maart 2017 niet weten dat je daaraan doodgaat. Dat is geschift. Ether en water schiften niet.”

Procureur-generaal Carl Bergen vond dan weer dat de verdediging de schuld in de schoenen van Ferre schoof. “U zou dan zeggen dat Ferre zelf ether heeft gedronken, terwijl hij zijn moeder nooit ether heeft zien drinken. Waarom zou die jongen dat dan plots doen? Dat houdt echt geen steek.” De verdediging had gepleit dat Ann Vandekerckhove zelfs niet in staat is om haar zoontje te vermoorden. “Ik sta van niks meer versteld, iedereen is in staat om te doden. Een dokter, een advocaat, een prof en ook moeders”, repliceerde de openbaar aanklager.

De advocaat van de beschuldigde verwees in zijn repliek nogmaals naar de totale puinhoop in de woning van zijn cliënte. Volgens meester Anthony Mallego was Vandekerckhove inderdaad nalatig door overal medicatie en ether te laten rondslingeren. “Het is voor een kind van acht jaar moeilijker om het onderscheid te maken tussen wat hij wel en niet mag drinken, maar dat is geen vingerwijzing naar Ferre.” De verdediging stelde nog dat Vandekerckhove nog liever de volle pot zou krijgen dan de schuld bij haar zoontje te leggen.

Zoals gebruikelijk kreeg de beschuldigde het laatste woord. “Voor mezelf heb ik al levenslang. Meer kan ik niet zeggen”, snikte Vandekerckhove.

Om 20.40 uur hebben het hof en de volksjury zich teruggetrokken voor de beraadslaging over de schuldvragen. Voor gifmoord of moord riskeert Ann Vandekerckhove levenslange opsluiting. Als de juryleden het pleidooi van de verdediging volgen, hangt haar hoogstens twee jaar cel boven het hoofd. In dat geval zou ze dus na 3,5 jaar voorhechtenis de gevangenis mogen verlaten.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.