Assisenhof buigt zich over de Spuikommoord: “Waarom moest Emmy dood?”

Het lichaam van Emmy Geboers werd in stukken gedumpt in de Spuikom. (gf/DJ/montage KW)
Laurens Kindt

Het West-Vlaamse assisenhof buigt zich vanaf vrijdag over de zaak van de Spuikommoord in Oostende. Khaldoon Al-Baghdadi doodde er in maart 2020 zijn onderbuurvrouw Emmy Geboers (67). De manier waarop hij dat deed en vooral, de reden waarom, is nog altijd niet opgehelderd. “Ik was een beetje boos”, verklaarde de drugsverslaafde man.

Het was een van de twee dochters van Emmy Geboers die op 10 maart 2020 alarm sloeg. Ter herinnering: het hele land was in die periode in de ban van een mysterieus virus uit China dat zich razendsnel verspreidde. Drie dagen later zou de regering de eerste lockdown aankondigen.

Maar de angst bij de dochter van de uit Limburg naar Oostende uitgeweken Emmy Geboers had een andere reden: haar moeder was niet komen opdagen voor een afspraak in het ziekenhuis en bleek onvindbaar. De politie stelde nochtans vast dat haar auto in de garage stond, net als haar fiets. Wel verdacht: in de flat lagen twee handtassen, zo goed als leeg. Nog verdachter: bij de bank kwamen de inspecteurs te weten dat er die nacht ruim 20.000 euro werd overgeschreven van de spaar- naar de zichtrekening van Emmy Geboers.

Navraag bij andere bewoners van residentie Portofino leerde dat Emmy voor haar geplande doktersbezoek nog zou langsgaan bij de bewoner van de derde verdieping. De Irakese vluchteling Khaldoon Al-Baghdadi zou met een vochtprobleem zitten en Emmy, die vaak optrad als brugfiguur met de syndicus, zou even komen kijken. Wanneer de politie wil aankloppen bij het appartement van Al-Baghdadi merken ze een penetrante javelgeur.

In zijn flat zelf is de stank al helemaal niet te harden. De agenten zien er, naast sporen van druggebruik, ook bloedsporen in de douchebak en de lavabo, een dweil doorweekt van het bloed en in de badkamer een houten snijplank, cuttermes en latex handschoenen. Op de salontafel ligt de sleutelbos van Emmy Geboers.

Konijnen

Een plausibele uitleg kan de door drugs versufte Khaldoon Al-Baghdadi niet geven. “Die sleutels heb ik in de gang gevonden. En dat bloed is van konijnen. Ik heb die gevangen, geslacht en klaargemaakt op de openbare barbecue”, klinkt het. De man wordt terstond gearresteerd. Een grondige huiszoeking levert op: in een zak van de Zeeman zit een tand van Emmy Geboers, naast een bebloede prop, een touw en haar bh.

Ook de gsm van de verdachte bevat duidelijke aanwijzingen. Een week voor de verdwijning van Emmy Geboers deed hij nogal verdachte opzoekingen, onder meer naar een gehaktmachine voor vlees die botten kan vermalen en hoe kan ik een iPad openen zonder wachtwoord.

(lees verder onder de afbeelding)

Khaldoon Al-Baghdadi bekende de moord maar het motief blijft vaag. (gf)
Khaldoon Al-Baghdadi bekende de moord maar het motief blijft vaag. (gf)

Bij zijn tweede verhoor gaat Khaldoon Al-Baghdadi door de knieën. “Toen we samen in de lift stonden, zei Emmy dat alle vreemdelingen België haten en hier alleen maar komen profiteren. Toen werd ik een beetje boos. In mijn flat heb ik een bierglas tegen haar hoofd gegooid. Ze viel, begon te bloeden en was twee minuten later dood”, beweert hij. In geuren en kleuren vertelt de man vervolgens aan de onderzoeksrechter hoe hij – stijf van de cocaïne – het lichaam van Emmy Geboers versneed, in zakken propte en die ging dumpen in de Spuikom. Wanneer de agenten hem na dat verhoor terug naar de cel brengen, snapt hij iets niet. “De onderzoeksrechter was precies een beetje boos. Dat is hier zeker nog niet veel gebeurd, hetgeen ik gedaan heb?”, vraagt hij.

Motief?

In de dagen nadien zal de Cel Vermiste Personen, samen met de brandweer, met de regelmaat van de klok stukjes van het lichaam van Emmy Geboers terugvinden. Helaas niet alles, wat het werk van de wetsdokters nogal bemoeilijkt. Een exacte doodsoorzaak kunnen ze niet bepalen, maar dat het overlijden louter te wijten zou zijn aan het gooien van een bierglas, is volgens de artsen ongeloofwaardig. Ook naar het motief is het gissen.

Dat Emmy Geboers racistische opmerkingen zou gemaakt hebben, is volgens familie en vrienden uitgesloten. Een motief moet eerder in de financiële sfeer gezocht worden. Op de rekening van Khaldoon Al-Baghdadi stond op het moment van zijn arrestatie 17,39 euro. Dat belette de man echter niet om die dag voor 200 euro heroïne te kopen, waarvan hij zijn dealer beloofde de helft daags nadien te betalen. Geld dat hij niet had, en Emmy wel.

Stemmen

Tijdens het onderzoek beweerde Al-Baghdadi dat hij stemmen hoorde die hem influisterden dat hij zelfmoord moest plegen. Een gevolg van zijn traumatische jeugd in het door oorlog geteisterde Irak. Hij had als kleine jongen met eigen ogen gezien hoe zijn broer werd neergeschoten, klonk het. Navraag leerde echter dat al zijn broers nog in leven zijn. De psycholoog die hem in opdracht van de onderzoeksrechter moest onderzoeken, besloot om een test uit te voeren om te zien of Al-Baghdadi echt stemmen hoorde. Een resultaat van zes of meer zou erop wijzen dat hij liegt. Al-Baghdadi scoorde elf.

Het proces start vrijdag met de voorlezing van de akte van beschuldiging. Daarna passeren zo’n 58 getuigen de revue. Een arrest wordt eind volgende week verwacht.

De Spuikommoord

• Beschuldigde: Khaldoon Al-Baghdadi (42) uit Oostende

• Slachtoffer: Emmy Geboers (67) uit Oostende

• Kwalificatie: Roofmoord

• Feiten: Op 9 maart 2020 lokte Al-Baghdadi zijn onderbuurvrouw Emmy Geboers naar zijn appartement, doodde haar en sneed haar lichaam in stukken die hij onder meer dumpte in de Spuikom

• Advocaten: Nino Darsalia en Frederieke Cloet voor de beschuldigde en meesters Kris Luyckx, Sander Van Den Bossche, Jan De Winter en Justine Kochuyt voor de nabestaanden

• Openbaar aanklager: Peter Vercauteren

• Voorzitter: Antoon Boyen