Assisen Spuikommoord – Openbaar Ministerie vraagt veroordeling voor roofmoord

Beklaagde Khaldoon Al-Baghdadi. © BELGA

Openbaar aanklager Peter Vercauteren heeft aan de volksjury gevraagd om Khaldoon Al-Baghdadi (42) schuldig te verklaren aan roofmoord. De Iraakse Oostendenaar bracht zijn buurvrouw Emmy Geboers (67) op 9 maart 2020 om het leven. Het slachtoffer werd ook beroofd en in stukken gesneden.

Bij de start van zijn requisitoir hamerde de procureur-generaal op de ernst van een roofmoord. “Het is de zwaarste diefstal die men kan plegen. Het is een diefstal waarbij de dader het materiële hoger plaatst dan het menselijke.” In dat geval maakte de beschuldigde minstens een sleutelbos, een identiteitskaart, een iPad, een iPhone, een portefeuille, een handtas en twee bankkaarten buit. Pas tijdens het verhoor door voorzitter Antoon Boyen bekende Al-Baghdadi dat hij wel degelijk de intentie had om Emmy Geboers te beroven en te vermoorden. “Zelfs zijn vorige leugenachtige versie van de feiten heeft hij pas uit zijn hoge hoed getoverd nadat de politie goederen, bloed en stukjes weefsel van Emmy op zijn appartement had gevonden.”

Over het motief voor de feiten bestaat er volgens Peter Vercauteren niet de minste twijfel. “Khaldoon Al-Baghdadi had een nijpend tekort aan gelden om zijn drugsverslaving te kunnen financieren. Zijn bankrekeningen waren quasi leeg en hij had geen cash geld meer.” De beschuldigde werd financieel gesteund door zijn moeder en door de syndicus, die op drie jaar tijd liefst 18.000 euro naar hem versluisde. “Hun relatie was echter volledig bekoeld. Met zijn leefloon kwam hij zelfs niet toe om zijn huur en zijn drugs te betalen, laat staan alle andere dagelijkse kosten. Hij zat duidelijk op droog zaad.”

Internet

Tijdens het onderzoek kwam de beschuldigde snel in nauwe schoentjes door zijn internetgeschiedenis. “Waarom zou hij anders talrijke opzoekingen doen naar hakselaars, naar vlees- en gehaktmachines die zelfs mensen kunnen hakken?” Al-Baghdadi zocht ook informatie over hacking en over het doen verdwijnen van een lichaam. Daarnaast ging hij al op zoek naar geschikt dumpplaatsen in de buurt. “Die ochtend kocht hij nog honderd latex handschoenen, zogezegd voor corona. We weten dat hij ze gebruikt heeft bij het versnijden van het lichaam.”

Khaldoon Al-Baghdadi beweerde dat de syndicus zijn werkelijke doelwit was, maar dat gelooft de openbaar aanklager niet. “Het kan goed zijn dat hij Dirk als mogelijk target beschouwde, maar op 9 maart en de week daarvoor heeft hij zijn lethale pijlen ook op Emmy Geboers gericht.” Het slachtoffer werd door de beschuldigde immers voor een verzonnen vochtprobleem naar zijn appartement gelokt. “Volgens mij kon het hem weinig schelen wie zijn slachtoffer zou worden.”

Moersleutel

Na een klap met een bierglas zou Al-Baghdadi zijn buurvrouw vastgebonden hebben. Later sloeg hij met een moersleutel twee keer op haar hoofd. “Daarna heeft hij nog een keer of vijf met een mes in haar rug gestoken. Om zeker te zijn dat ze dood ging zijn.” Daarna versneed hij het lichaam in zo klein mogelijk stukken, die hij in de Spuikom en in het kanaal dumpte. “De grote verdwijntruc. Misschien was hij in zijn opzet geslaagd als de politiemensen hun buurtonderzoek een dag later hadden gedaan.”

Peter Vercauteren liet de meest gruwelijke details links liggen, maar vermeldde terloops wel nog dat de beschuldigde de ribben van het slachtoffer met zijn blote handen lostrok. “U hebt uw roeping gemist. U hebt Emmy Geboers uitgebeend en versneden als een gediplomeerde slager. Alleen is Emmy Geboers geen dier. U hebt haar ontmenselijkt. U hebt haar zonder enige scrupules in stukken gehakt, in plastic zakken gepropt en in het water gedumpt.” Volgens het OM vertelde Al-Baghdadi wellicht zelfs slechts een opgekuiste versie van zijn daden.

Ten slotte stelde de openbaar aanklager nog dat haar altruïsme het slachtoffer fataal is geworden. “Op 9 maart 2020 heeft hij Emmy niet alleen van het leven en van haar goederen beroofd. Hij berokkende ook haar familie onvoorstelbaar en onherstelbaar leed. U zal het samen met mij eens zijn dat Khaldoon Al-Baghdadi een koelbloedige roofmoordenaar is die op een weldoordachte manier een medemens heeft afgemaakt.”