Assisen Spuikommoord: Al-Baghdadi opnieuw verhoord door de voorzitter
Op het assisenproces tegen Khaldoon Al-Baghdadi (42) zijn donderdagochtend de getuigenverhoren afgerond. De speurders gaven toelichting bij de levensloop en het karakter van de betrokkenen. De beschuldigde werd ook nog kort verhoord door de voorzitter.
Lees hier alles over de Spuikommoord
De familie van Emmy Geboers (67) wierp tijdens het proces meermaals op dat haar appartement na de feiten opvallend wanordelijk was. Zo werden een half opgegeten appel en een opengemaakt blikje tonijn aangetroffen. “Hoe heb je Emmy kunnen overtuigen om alles te laten vallen en naar boven te gaan?”, vroeg voorzitter Antoon Boyen zich daarom af.
Khaldoon Al-Baghdadi herhaalde dat hij eigenlijk de intentie had om de syndicus te vermoorden en te beroven. “Mijn plan was Dirk. Via Emmy kon ik Dirk bereiken”, klonk het. Naar eigen zeggen besliste hij pas de fatale middag van 9 maart 2020 om toch een ander doelwit te kiezen. “Ze zei van eerst te wachten. Ik heb maximum één minuut gewacht en dan is ze meegekomen.” De Iraakse Oostendenaar ontkende formeel dat hij aandrong of zijn buurvrouw bij de arm greep.
Levensloop Emmy
Vervolgens getuigde inspecteur Mario C. over zijn onderzoek naar de levensloop van het slachtoffer. Emmy Geboers groeide op in Lommel, maar verhuisde na haar huwelijk naar Turnhout. Een tweetal jaar later verkaste het gezin naar Blankenberge. “Volgens haar toenmalige echtgenoot was dit omdat er teveel bemoeienissen waren uit de familie van mevrouw Geboers.” Uiteindelijk keerden ze in 1979 al terug naar Lommel.
Het moraliteitsonderzoek wees uit dat haar echtscheiding in 2005 zwaar woog op het slachtoffer. Na een korte periode in Beerse vestigde ze zich in 2008 definitief in de Voorhavenlaan in Oostende. “Volgens sommigen was de verhuis aanvankelijk om dichter bij haar ex-man in De Haan te zijn, maar mevrouw Geboers was ook een liefhebber van de zee.” Aan de kust leerde het slachtoffer een nieuwe partner kennen en bouwde ze ook snel een grote vriendenkring uit. “Na een tijdje evolueerde het zo dat mevrouw Geboers een tussenpersoon werd tussen de syndicus en de andere bewoners van het appartement.”
Sinds 1999 werkte Geboers als administratief medewerkster in het volwassenonderwijs in Hasselt. “Volgens haar leidinggevenden was ze heel punctueel en stipt. Ze omschrijven haar als moederlijk behulpzaam. Ze stond steeds klaar voor de studenten en deed alles om hen te helpen.” Door de verre verplaatsing vanuit Oostende verbleef het slachtoffer tijdens de week meestal bij haar jongste dochter.
Het leven van Al-Baghdadi
Inspecteur Lorenz B. legde uit dat Khaldoon Al-Baghdadi opgroeide in Al-Qasim, een stad in het zuiden van Irak. “Zijn vader zou hem geslagen hebben en zou verslaafd zijn aan alcohol. Ze hebben geen contact meer.” Met zijn moeder heeft de beschuldigde wel nog steeds een goede band.
Over zijn schoolcarrière en zijn beroepsloopbaan in Irak legde de beschuldigde uiteenlopende verklaringen af. Zo beweerde hij elektriciteitsingenieur en journalist geweest te zijn. Het moraliteitsonderzoek wees echter uit dat Al-Baghdadi als tiener aan de slag was als groenteverkoper. Later zou hij de chauffeur geweest zijn van een minibus tussen Babel en Bagdad. Ook over zijn legerdienst bestond er veel onduidelijkheid. “Hij zou gedeserteerd zijn uit het leger, maar keerde terug toen de toenmalige Iraakse autoriteiten amnestie verleenden.” De beschuldigde zou in het leger gebleven zijn tot de inval van de Amerikanen in 2003.
Met zijn eerste echtgenote kreeg de beschuldigde twee kinderen. “Hij verklaart dat hij voor zijn aanhouding via Facebook contact onderhield met zijn kinderen. Hij verklaart ook dat hij financieel bijspringt door elke maand 200 à 300 euro over te maken via Western Union.” In werkelijkheid was daar echter geen sprake van. Al-Baghdadi werd bij verstek zelfs tot een jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld omdat hij sinds mei 2015 geen alimentatie betaalde.
Na een eerdere passage in Libanon vluchtte de beschuldigde in de zomer 2015 met zijn tweede echtgenote naar Europa. Al-Baghdadi werd twee keer overgeplaatst naar een ander asielcentrum, omdat hij betrokken was geraakt bij een vechtpartij. In februari 2024 deelde hij ook in de gevangenis een kopstoot en vier vuistslagen uit aan een medegedetineerde. Na zijn erkenning als vluchteling vestigde de beschuldigde zich in de Vuurtorenwijk in Oostende, waar hij verslaafd geraakte aan heroïne en cocaïne. Toch maakte hij op de meeste mensen een goede eerste indruk, vooral door zijn kennis van het Nederlands.
Dadelijk zullen de advocaten van de burgerlijke partijen hun pleidooien houden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier