Assisen Spuikommoord – Beklaagde krijgt laatste woord: “Ik heb echt spijt”

Khaldoon Al-Baghdadi betuigde zijn spijt aan de nabestaanden. © BELGA

Op het assisenproces tegen Khaldoon Al-Baghdadi (42) hebben het hof en de volksjury zich teruggetrokken voor de beraadslaging over de schuldvragen. In zijn laatste woord drukte de beschuldigde zijn spijt uit. De verdediging betwistte niet dat de Iraakse Oostendenaar op 9 maart 2020 de roofmoord op zijn buurvrouw Emmy Geboers (67) pleegde.

“Straks in uw beraad vraagt cliënt u zelf om ja te antwoorden op beide vragen”, startte meester Frederieke Cloet haar pleidooi. De verdediging benadrukte dat Al-Baghdadi na vier jaar eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt voor de gruwelijke feiten. De beschuldigde gaf ook toe dat hij al langer plannen had om een roofmoord te plegen.

Volgens meester Cloet kampte Al-Baghdadi toen al enkele maanden met psychische problemen. “Hij zei aan Dirk S. in september al dat hij lijken zag op straat en schrik had om verkeerde dingen te doen.” Ook de drugsverslaving van de beschuldigde begon steeds grotere vormen aan te nemen, terwijl hij niet meer werkte. “De geldkraan wordt door Dirk ook dichtgedraaid en hij komt in financiële problemen terecht. We zien het alleen maar verder achteruitgaan.”

Hacking

In eerste instantie dacht de Irakees via hacking aan extra geld te geraken, maar dat dreigde maanden te duren. Daarom groeide een plan om Dirk S. te vermoorden en te beroven. “Dirk heeft toegang tot veel bankrekeningen en hij is kapitaalkrachtig te noemen. Hij hoopte dat Emmy het probleem van het waterlek aan Dirk zou laten weten.” Het plan kwam in een stroomversnelling toen hij die ochtend het slachtoffer tegen het lijf liep. “Als hij Emmy niet was tegengekomen, was het krankzinnig plan in zijn hoofd misschien wel weggeëbd.”

Vervolgens herhaalde meester Cloet de bekentenissen die de beschuldigde aflegde. Daarbij werd benadrukt dat heel wat elementen overeenstemmen met de bevindingen van de wetsdokters. “Het kan ook niet betwist worden dat hij op een bepaald moment nog gegevens van een dokter heeft opgezocht.” Al-Baghdadi ging toch door met zijn plan en versneed het lichaam van het slachtoffer. “In Irak heeft hij een bomaanslag met 300 doden van kortbij meegemaakt. Het klopt als hij zegt dat hij al verschillende malen een lijk had gezien. Hij was het ook gewoon om dieren te slachten.”

Pijnlijk

Zoals gebruikelijk kreeg de beschuldigde het laatste woord. “In 2021 zei de recherche tegen mij dat de familie van de slachtoffers wilde weten waarom ik dat heb gedaan”, klonk het. Vervolgens legde hij uit dat het via een moderator toen al de bedoeling zou geweest zijn om hen te spreken, maar dat de onderzoeksrechter daar niet op zou ingegaan zijn. “Ik wilde hen echt op dat moment al vertellen wat er echt is gebeurd. Ik vind het echt pijnlijk voor deze familie. Ze hebben gehoord dat Emmy racist was, maar dat klopte niet. Ik wilde de waarheid zeggen.”

Voorzitter Antoon Boyen besliste daarom om Al-Baghdadi kort nog wat vragen te stellen over enkele onduidelijkheden in zijn verhaal. De beschuldigde bleef er echter bij dat hij geen geweld gebruikte om Geboers snel mee naar zijn appartement te krijgen. “Ik dacht dat ze ging zeggen dat Dirk zou komen kijken, maar ze zei van even te wachten en na minder dan een minuut kwam ze zelf mee.” Al-Baghdadi herhaalde ook dat hij het slachtoffer eerst met een glas had verwond. “Wanneer ik de code van haar bankkaart heb gevraagd, heb ik beslist om haar geld te stelen.” Met een moersleutel sloeg hij ook twee of drie keer op haar hoofd. “Ik denk niet dat ze dood was, maar dan heb ik nog met een mes gestoken.”

Ten slotte richtte de Irakees zich toch nog tot de nabestaanden van Emmy Geboers. “Sorry voor de mensen. Ik heb echt spijt als ik de pijn van deze mensen hoor. Haar dochter is al vier jaar of meer ziek door mij. Ik ben echt hard beschaamd. Geloof me, ik was niet ik. Ik vraag me af of ik was zoals de drugsverslaafden die zijn komen getuigen.”