Assisen Spuikommoord – Al-Baghdadi schuldig aan roofmoord op buurvrouw

Khaldoon Al-Baghdadi (42) is door de volksjury schuldig verklaard aan de roofmoord op Emmy Geboers (67). Hij krijgt levenslang. © BELGA

Khaldoon Al-Baghdadi (42) is door de volksjury schuldig verklaard aan de roofmoord op Emmy Geboers (67). De Iraakse Oostendenaar bracht zijn buurvrouw op 9 maart 2020 op zijn appartement om het leven. De beschuldigde beroofde het slachtoffer ook en sneed haar lichaam in stukken.

De lokale politie van Oostende startte op 10 maart 2020 een onderzoek naar de verdwijning van Emmy Geboers. Zowel haar dochter als haar partner konden het slachtoffer al sinds de namiddag van 9 maart niet meer bereiken. Bovendien was ze niet komen opdagen op een afspraak in het ziekenhuis.

Het werd snel duidelijk dat ze die middag langs zou gaan bij een andere bewoner van haar appartementsgebouw in de Voorhavenlaan. Khaldoon Al-Baghdadi zou immers al een tijdje klagen over een vochtprobleem. De politie stelde op zijn verdieping een opvallende javelgeur vast. Op het appartement ontdekten ze vervolgens ook heel wat bloedsporen.

De volgende dag bekende de Irakees al dat hij Emmy Geboers van het leven had beroofd. Naar eigen zeggen zou hij na een racistische uitlating met een glas tegen haar achterhoofd gegooid hebben. Daarna versneed hij haar lichaam met een hakmes en een cuttermes in zo klein mogelijke stukken. In de nabijgelegen Spuikom werden de volgende weken inderdaad stoffelijke resten van het slachtoffer aangetroffen.

Pas bij de start van het assisenproces bekende Al-Baghdadi dat hij al langer plannen had om iemand te vermoorden en te beroven. Door zijn drugsverslaving kampte de beschuldigde immers met financiële problemen. Al-Baghdadi zou met een moersleutel op het hoofd van het slachtoffer geslagen hebben, waarna hij ook nog meerdere messteken uitdeelde. Bij de feiten maakte hij een sleutelbos, een identiteitskaart, een iPhone, een iPad, een portefeuille, een handtas en twee bankkaarten buit.

Sleutelbos

In het arrest werd vastgesteld dat de spullen van Emmy Geboers effectief werden gestolen. Al-Baghdadi had alles ook verborgen, behalve de sleutelbos. Die sleutelbos was dan ook een van de eerste elementen die hem aan de verdwijning linkte.

Daarnaast werd geoordeeld dat de beschuldigde wel degelijk volledig toerekeningsvatbaar is. Tijdens het onderzoek beweerde Al-Baghdadi nochtans te kampen met hallucinaties. Die stemmen in zijn hoofd waren volgens de gerechtspsychiaters echter geveinsd. Op de zitting gaf de beschuldigde toe dat hij de stemmen verzonnen had op aanraden van enkele medegedetineerden.

Ook zijn drugsverslaving doet volgens het hof en de jury niets af van de schuld van Al-Baghdadi. De Irakees gebruikte al sinds 2017 heroïne en cocaïne, maar deed absoluut geen inspanningen om zijn probleem aan te pakken. Tijdens een ziekenhuisopname kreeg hij daar eind 2019 eigenlijk wel de kans toe, maar Al-Baghdadi verliet de psychiatrische afdeling voortijdig.

Vervolgens werd in het arrest aangehaald dat het plan om een roofmoord te plegen al in januari 2020 begon te rijpen. Uit zijn zoekgeschiedenis bleek dat hij de rekeningen van zijn slachtoffer wilde plunderen. In eerste instantie dacht Al-Baghdadi naar eigen zeggen aan een onbekend slachtoffer, maar daarna kreeg hij Dirk S. in het vizier. De syndicus van het gebouw beschikte immers over veel geld en bankkaarten. “Bovendien wilde beschuldigde zijn relatie met S. beëindigen”, aldus voorzitter Antoon Boyen. Het plan was om de syndicus naar zijn appartement te lokken door aan Emmy over een vermeend waterlek te vertellen.

Pincode

De dag van de feiten vroeg de beschuldigde echter aan Emmy Geboers zelf om naar de vochtplek te komen kijken. “Bij thuiskomst ging hij onmiddellijk naar Emmy en wist hij haar te overtuigen om onmiddellijk mee te gaan.” Van racistische uitspraken was uiteindelijk ook volgens de beschuldigde geen sprake. Op zijn appartement besliste hij om dan maar zijn buurvrouw te beroven. Naar eigen zeggen gooide hij van korte afstand een bierglas tegen haar achterhoofd. Daarna sleepte hij haar naar de berging, waar hij haar handen achter haar rug vastbond. Al-Baghdadi overtuigde zijn slachtoffer ook om haar pincode te geven.

Op een bepaald moment zocht de beschuldigde nog de gegevens van een arts op, maar hij verwittigde de hulpdiensten uiteindelijk niet. Al-Baghdadi beweerde schrik te hebben om in de gevangenis te belanden. Het oogmerk tot doden bleek volgens de juryleden uit de wapens die hij vervolgens gebruikte en de aard van de toegebrachte verwondingen. “Dit alles gebeurde weloverwogen en doelbewust om zich van het slachtoffer te ontdoen.” Na de feiten deed de beschuldigde ook nog een poging om de rekeningen van Geboers te plunderen. “Hij heeft zich hierbij vergist, zodat de gelden niet naar zijn rekening maar naar een andere rekening van Emmy Geboers overgeschreven werden.”

Vrijdagochtend om 9 uur worden de debatten over de strafmaat gehouden. Khaldoon Al-Baghdadi riskeert levenslange opsluiting.