Assisen Spuikommoord – Al-Baghdadi krijgt levenslang voor roofmoord op buurvrouw Emmy (67)

Khaldoon Al-Baghdadi (42) is door de volksjury schuldig verklaard aan de roofmoord op Emmy Geboers (67). Hij krijgt levenslang. © BELGA

Khaldoon Al-Baghdadi (42) is door het West-Vlaamse hof van assisen veroordeeld tot levenslange opsluiting voor de roofmoord op Emmy Geboers (67). De Iraakse Oostendenaar bracht zijn buurvrouw op 9 maart 2020 op zijn appartement om het leven. De beschuldigde beroofde zijn slachtoffer ook en sneed haar lichaam in stukken. De verdediging had 27 jaar voorgesteld, maar het hof en de jury volgden de vordering van het OM.

Lees hier alle artikels over de Spuikommoord

De lokale politie van Oostende startte op 10 maart 2020 een onderzoek naar de verdwijning van Geboers. Zowel haar dochter als haar partner konden het slachtoffer al sinds de namiddag van 9 maart niet meer bereiken. Bovendien was ze niet komen opdagen op een afspraak in het ziekenhuis.

Javelgeur

Het werd snel duidelijk dat ze die middag langs zou gaan bij een andere bewoner van haar appartementsgebouw in de Voorhavenlaan. Al-Baghdadi zou immers al een tijdje klagen over een vochtprobleem. De politie stelde op zijn verdieping een opvallende javelgeur vast. Op het appartement ontdekten ze vervolgens ook heel wat bloedsporen.

De volgende dag bekende de Irakees dat hij Geboers van het leven had beroofd. Naar eigen zeggen zou hij na een racistische uitlating met een glas tegen haar achterhoofd gegooid hebben. Daarna versneed hij haar lichaam met een hakmes en een cuttermes in zo klein mogelijke stukken. In de nabijgelegen Spuikom werden de volgende weken inderdaad stoffelijke resten van het slachtoffer aangetroffen.

“De feiten geven blijk van een totaal gebrek aan normbesef”

Pas bij de start van het assisenproces bekende Al-Baghdadi dat hij al langer plannen had om iemand te vermoorden en te beroven. Door zijn drugsverslaving kampte de beschuldigde immers met financiële problemen. Al-Baghdadi zou met een moersleutel op het hoofd van het slachtoffer geslagen hebben, waarna hij ook nog meerdere messteken uitdeelde. Bij de feiten maakte hij een sleutelbos, een identiteitskaart, een iPhone, een iPad, een portefeuille, een handtas en twee bankkaarten buit.

“Beangstigende sluwheid”

In het arrest over de strafmaat werd gewezen op de ernst, de zwaarwichtigheid en de gruwelijkheid van de feiten. “De feiten geven blijk van een totaal gebrek aan normbesef en een onvoorstelbaar hallucinant misprijzen voor de fysieke integriteit”, aldus voorzitter Antoon Boyen. Volgens het hof en de juryleden beraamde Al-Baghdadi zijn plan ook met een beangstigende sluwheid. Zo zocht hij weken voor de feiten op internet al manieren om bankrekeningen te plunderen. De beschuldigde vertelde het slachtoffer over een onbestaand waterlek, in de hoop dat ze de syndicus zou inschakelen. Al-Baghdadi gaf toe dat Dirk S., met wie hij een seksuele relatie had, zijn eigenlijke doelwit was.

Verminkt en gedumpt

Het hof en de volksjury hielden ook rekening met het grote gebrek aan respect voor andermans eigendom. De beschuldigde probeerde na de feiten liefst 20.000 euro van de rekeningen van het slachtoffer naar zijn eigen rekening te versluizen. Daarnaast werd opgemerkt dat Geboers enorm angstig moet zijn geweest toen ze werd vastgebonden en opgesloten in de kleine berging van het appartement van Al-Baghdadi. In het arrest werd er ook zwaar getild aan de manier waarop hij haar lichaam verminkte en als afval dumpte.

“Hij heeft veel kansen gekregen, maar heeft ze allemaal vergooid”

Al-Baghdadi kreeg volgens het hof en de juryleden alle mogelijkheden om in België een normaal en goed leven uit te bouwen. Als erkende vluchteling werd hij onder andere geholpen bij huisvesting, werk en opleidingen. “Het feit dat hij al die kansen heeft vergooid door zich te laten gaan in zwaar druggebruik en daardoor in financiële problemen belandde en de onmenselijke gruwelijkheden pleegde.” Ten slotte werd opgemerkt dat er volgens de gerechtspsychiater een verhoogde kans is op nieuwe feiten.

Vertrouwen

Zoals gebruikelijk werd de veroordeelde nog even toegesproken door de voorzitter. “De maatschappij tolereert niet wat u gedaan hebt. Zeker niet de manier waarop u dat gedaan hebt.” Al-Baghdadi kreeg de raad om zijn lange periode in de gevangenis zo nuttig mogelijk te gebruiken. “Als je wilt dat de mensen iets voor je doen, moet je zorgen dat je hun vertrouwen krijgt. En dat gaat niet als je herhaaldelijk de mensen beliegt en met gedeeltelijke waarheden afkomt. Het eerste waar je aan dient te werken, is je oprechtheid”, klonk het.