Assisen: “Pol zou beter alles vertellen” (vader beschuldigde)

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Pol Mistiaen (46), die beschuldigd wordt van de moord op zijn echtgenote Ellen D’hooghe (37) op 8 september 2019 in Oekene, heeft de vader van de beschuldigde getuigd. “Pol was kapot van verdriet nadat hij Ellen betrapte met haar jeugdliefde”, getuigde de man.

Michel Mistiaen scheidde van de moeder van de beschuldigde toen die tien jaar oud was. “Met de kinderen van mijn nieuwe partner kwam Pol niet goed overeen. Ik was nogal streng in de opvoeding. Maar rechtvaardig. Als er iets moest gebeuren, moet het gebeuren op de juiste manier. En anders? Ah, herdoen hé. Men zegt dat Pol schrik had van mij, maar ik neem dat met een korreltje zout. Ik geloof dat eigenlijk niet”, vertelde de vader. Uit veel getuigenissen van de voorbije dagen bleek dat Pol Mistiaen nogal een pietje-precies is. “Pol was nogal strikt in de opvoeding van R. Dat zijn vrouw ook moest springen voor hem? Dat weet ik niet. Dat is een trekje dat hij zeker niet van mij heeft”, meende de vader.

Geen hulp

Begin april 2019 kreeg de vader bezoek van zijn zoon. “Ik zag meteen dat er iets scheelde, hij was aan het wenen. Hij was kapot van verdriet. Hij zei dat hij Ellen betrapt had in kasteel Wallemote. Ik denk dat Ellen zich onder druk gezet voelde, al jaren. We hebben nog met de hele familie geprobeerd om Pol te overhalen om hulp te zoeken maar hij wou geen hulp. Hij zou het zelf wel oplossen, zei hij. Op het laatste zei hij ook dat hij zelfmoord zou plegen en dat hij het liefste wat Ellen zag ook zou meenemen. Wat hij daarmee bedoelde? Geen idee”, zegt de vader. Hij kon zich niet inbeelden dat zijn zoon een moord zou plegen op zijn echtgenote. “Ik had nooit gedacht dat dit zou gebeuren. Ik zat die dag bij mijn dochter toen ik plots telefoon kreeg. ‘Pol heeft ze vermoord en hij heeft zelfmoord plegen’, kreeg ik te horen. Ik kon er niet bij”, vertelde de man.

Fraai manneke

Dat zijn zoon effectief zelfmoord wou plegen, gelooft hij niet. “Mocht ik zelfmoord willen plegen, dan zou ik ook dood zijn. Pol niet. Als ik zie op welke manier hij het geprobeerd heeft, dan geloof ik niet dat het echt zijn bedoeling was. Wat ik ook niet geloof, is dat hij zich niet alles meer herinnert. Het zou beter zijn mocht hij alles vertellen. Voor hem, voor iedereen. Want iedereen moet er na dit proces kunnen mee leven”, vertelde hij. Zijn kleinzoon R. ziet de grootvader amper nog. “Sinds de feiten heb ik hem maximum tien keer gezien. Hij is altijd vriendelijk, een fraai manneke”, klonk het.

Na de getuigenis van zijn vader vroeg beschuldigde Pol Mistiaen zelf om een korte schorsing. Na die pauze komen ook de nabestaanden van Ellen D’hooghe aan het woord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier