Assisen ‘Duivelskoppel’: “Slachtoffer liet zich gebruiken door beschuldigden” (oud-speurder)

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Jean-Claude Lacote (54) en Hilde Van Acker (57), die terechtstaan voor moord op de Brit Marcus Mitchell (44) in De Haan in 1996, is het getuigenis bezig van oud-speurder Willy Devestel (78). Hij leidde destijds het onderzoek. “Mitchell was een goedgelovig slachtoffer dat zich liet gebruiken door Van Acker en Lacote”, zei de oud-speurder.

Kort na de uitlevering van Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker vanuit Ivoorkust naar België gaf oud-speurder Willy Devestel een interview in De Krant Van West-Vlaanderen. Daarin kondigde hij al aan dat hij zich ‘ potverdikke niet zou laten doen door de advocaten van de verdediging’ en dat hij zichzelf beschouwt als ‘de enige die het onderzoek nog tot in de puntjes kent’. Het integrale interview leest u hier .

Vandaag mag de gepensioneerde politieman, die de zaak van het ‘Duivelskoppel’ zijn levenswerk noemt, het hele onderzoek nog eens uit de doeken doen voor de jury. Samen met nog vijf andere ex-collega’s nam hij plaats in de getuigenstoelen.

1 miljoen Duitse Mark

De toenmalige ‘eerstaanwezend commissaris eerste van de gerechtelijke politie bij het parket’ overliep tot in detail de vondst van het lichaam, het verhoor van de echtgenote van het slachtoffer en de arrestatie van de twee beschuldigden. Nadien stond hij ook stil bij de verhoren van Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker en het onderzoek naar de vele vermeende oplichtingszaken die het ‘Duivelskoppel’ zou gepleegd hebben. Eén zaak gaf hij speciale aandacht: de zaak-Kiefer. De Duitse zakenman Werner Kiefer werd door Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker verleid om 1 miljoen Duitse mark – omgerekend een half miljoen euro – op een rekening te storten van de ASLK-bank in Rotem, bij Maaseik. Bij diezelfde bank opende eerder ook Marcus Mitchell een rekening.

Een foto van Hilde Van Acker uit een oud opsporingsbericht van de politie. (gf)
Een foto van Hilde Van Acker uit een oud opsporingsbericht van de politie. (gf)

Kiefer werd uitgenodigd op een ‘meeting’ bij Hilde Van Acker die zich voordeed als Elisabeth Stanford, telg van een rijke Amerikaanse familie. Daar moest hij een document ondertekenen en kreeg hij twee enveloppen mee. Op de terugweg naar huis werd Werner Kiefer tegengehouden door de rijkswacht, die in de enveloppen drugs vond. Terwijl de man in de cel zat, werd zijn rekening geplunderd.

Achteraf bleek dat Jean-Claude Lacote de politie had getipt over de drugs. Uit het dossier bleek bovendien dat het Marcus Mitchell was die het geld, voor het grootste deel in cash, ging afhalen op het hoofdkantoor van de ASLK in Brussel. “Maar Mitchell heeft zich laten gebruiken door Lacote en Van Acker, hij wist eigenlijk niet goed waar hij mee bezig was”, stelde oud-speurder Willy Devestel.

Gsm-onderzoek

Hij kwam ook terug op de concrete elementen tegen Jean-Claude Lacote, zoals het telefonie-onderzoek dat in die tijd nog in de kinderschoenen stond. “Maar we weten dat Lacote om 20.12 uur een laatste keer met Mitchell belde en dat er nadien vanop het telefoontoestel van Mitchell nog twee telefoontjes waren naar het Sheratonhotel in Zaventem. Hij zou daags nadien naar Groot-Brittannië vertrekken. Op 23 mei, de dag van de moord, belden Lacote en Mitchell twaalf keer naar elkaar. En dan is er nog het wapen. Dat werd door een informant van de rijkswacht van Charleroi, Ilhame Tekin verkocht aan Jean-Claude Lacote op de dag van de moord, in de namiddag. Dat heeft die informant zelf verklaard aan ons en aan de onderzoeksrechter”, zei de oud-speurder.

De bewuste robotfoto. (GF)
De bewuste robotfoto. (GF)

Voor wat betreft Hilde Van Acker verwees hij naar de robotfoto die gemaakt werd op basis van de verklaring van de verhuurster van het appartement waar Marcus Mitchell in Knokke verbleef. “Ik heb die foto getoond aan de eigenaars van het appartement dat Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker huurden in Londen. De vrouw herkende daar Hilde Van Acker in, zonder aarzelen. Ook een Duitse vriend van het koppel zag bepaalde gelijkenissen met Hilde Van Acker, net als nog een aantal mensen in het dossier”, vertelde Willy Devestel.

Loopjongen

De insinuaties dat slachtoffer Marcus Mitchell zelf een wapenhandelaar was die betrokken was in onfrisse zaakjes deed de oud-speurder af als nonsens. “Het was duidelijk dat Lacote en Van Acker, in hun afhandeling van de zaak-Kiefer, zich wilden ontdoen van Marcus Mitchell. Daarvoor meldden ze aan de rijkswacht dat Marcus Mitchell een wapentrafikant zou zijn. Lacote leidde de rijkswacht dus om de tuin en wilde Mitchell in de handen van justitie duwen. Mitchell was in al zijn naïviteit een loopjongen van Lacote”, klonk het.

Jean-Claude Lacote in de periode dat hij in Zuid-Afrika verbleef. (gf)
Jean-Claude Lacote in de periode dat hij in Zuid-Afrika verbleef. (gf)

Zowel Jean-Claude Lacote als Hilde Van Acker vertelden tijdens hun ondervraging gisteren (maandag, LK) dat ze niet correct behandeld werden door de politie. Oud-speurder Willy Devestel, die destijds alle verhoren deed, ontkende dat. “Ik heb hen overigens nooit alleen verhoord. Daar was altijd nog minstens één collega bij”, zei hij.

“Jean-Claude Lacote heeft ons nog een brief gestuurd met allerlei verwijten over incompetentie van de onderzoekers en de onderzoeksrechter. Daarin stond ook een bijzonder ingewikkeld theorie over hoe Marcus Mitchell drugs, wapens en plutonium zou verhandelen. Hij verwees daarin ook naar een Tunesiër, een zekere ‘Ali’ maar alle mensen die volgens Lacote die ‘Ali’ zouden kennen, ontkenden dat”, verklaarde Willy Devestel.

Oud-speurder Willy Devestel. (Foto Davy Coghe)© Davy Coghe
Oud-speurder Willy Devestel. (Foto Davy Coghe)© Davy Coghe

Na de middagpauze gaat oud-speurder Willy Devestel verder met zijn getuigenis. Ook zijn vijf collega’s hebben nog een uiteenzetting te doen en er volgen ongetwijfeld nog heel wat vragen van de advocaten van de verdediging.

Lees hier alles over dit assisenproces.