Assisen ‘Duivelskoppel’: beschuldigde Hilde Van Acker: “Het is verschrikkelijk voor mij, mijn familie en mijn dochter”

© BELGA
© BELGA
Redactie KW

Op het tweede assisenproces tegen Jean-Claude Lacote (54) en Hilde Van Acker (57) hebben het hof en de jury zich teruggetrokken voor de beraadslaging over de schuldvragen. Beide beschuldigden vragen de vrijspraak voor de moord op de Brit Marcus Mitchell (44) op 23 mei 1996 in De Haan.

In zijn repliek herhaalde de raadsman van de burgerlijke partijen dat Hilde Van Acker de ochtend van de feiten in Rijsel een riotgun kocht. “Meneer Lacote zegt zelf dat die riotgun in zijn koffer lag. De aanwezigheid van de riotgun is voldoende voor mededaderschap, omdat het gebruikt had kunnen worden. Of voor medeplichtigheid, omdat het een soort van morele ondersteuning is.”

Meester Thibaud Delva vroeg zich ook af wat Lacote die bewuste dag in Charleroi te zoeken had, aangezien hij ontkent dat hij er een pistool zocht.

“Beroepscriminelen”

“Voor u staan twee beroepscriminelen die vandaag proberen hun allergrootste oplichting te plegen”, stelde openbaar aanklager Yves Segaert-Vanden Bussche.

Volgens het OM waren de beschuldigden de enigen die wisten dat Mitchell in Knokke was én het bewijsmateriaal konden dumpen in de buurt van het eiland Wight. Hij benadrukte dat ook Van Acker een actieve rol speelde. “Zij lokt hem uit zijn studio in Knokke, zij lokt hem mee naar De Haan, waar ze de locatie kent.”

“Geen tijd”

De verdediging van Lacote herhaalde dat de beschuldigde op de avond van 23 mei praktisch geen tijd had om de feiten te plegen. “Men gaat voorbij aan de alcohol, het opruimen van de crime scene, de afstanden, de kogelhulzen, enzovoort.”

Meester Filip De Reuse benadrukte ook dat Mitchell absoluut niet opgelicht was door zijn cliënt. “Onze berekening is waterdicht, daarom heeft men er niets meer over gezegd. De theorie over het motief valt als een pudding, als een soufflé in elkaar.”

“Riotgun”

De advocaat van Hilde Van Acker benadrukte dat de aangekochte riotgun sowieso niets met de moord te maken had. “Die doos was in originele staat toen ze werd aangetroffen. In geen 25 jaar hebben we gehoord van het plan B met de riotgun.”

Meester Kris Vincke voegde eraan toe dat het busje traangas van zijn cliënte zelfs nooit in beslag werd genomen. “Er is ook geen enkel bewijs dat Hilde Van Acker door tanteke of nonkel ooit naar dat bos is gebracht of dat ze wist waar het lag. En er is nog minder bewijs dat ze aan Jean-Claude zou gezegd hebben dat het een goeie plaats was om iemand af te schieten.”

Laatste woord

“Al 25 jaar word ik beschuldigd van een moord waar ik niets mee te maken heb”, zei Van Acker in haar laatste woord. Ze benadrukte dat ze ook altijd haar onschuld heeft uitgeschreeuwd.

“Het is verschrikkelijk voor mij, voor mijn familie en voor mijn dochter. Ik dank iedereen die de hele tijd in mij geloofd heeft. Ik hoop dat ik met mijn dochter herenigd zal worden en dat ik het graf van mijn ouders en mijn broer zal kunnen bezoeken om eindelijk afscheid te nemen.”

Jean-Claude Lacote was even daarvoor korter van stof. “Ik heb niets toe te voegen, mijn advocaten hebben alles al uitgelegd. Ik wil enkel de jury bedanken dat ze naar ons hebben geluisterd”, klonk het.

Het hof en de juryleden hebben zich om 19.10 uur teruggetrokken voor de beraadslaging over de vier schuldvragen.

Lees hier alles over dit proces.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.