Assisen ‘Duivelskoppel’: “Lacote is geniale oplichter” (oud-rijkswachter)
Op het assisenproces tegen Jean-Claude Lacote (54) en Hilde Van Acker (57), die terechtstaan voor moord op de Brit Marcus Mitchell (44) in De Haan in 1996, heeft oud-commissaris Michel Mathy van de toenmalige rijkswacht in Bergen getuigd. “Jean-Claude Lacote zou ik omschrijven als een geniale oplichter”, zei de getuige.
Eerste getuige van de dag was de gepensioneerde commissaris Michel Mathy (68) van de federale politie in Bergen. Hij kwam getuigen op vraag van een jurylid. Mathy zou de ‘overste’ geweest zijn van Jean-Claude Lacote, die beweert dat hij als informant voor de toenmalige rijkswachter werkte. “Dat klopt”, vertelde Michel Mathy.
“Maar hij was een ‘indicateur’ , geen informant. Het verschil is dat een informant een eerlijke persoon is die illegale feiten meldt aan de politie. Een ‘indicateur’ is iemand die zelf in het criminele milieu zit. Jean-Claude Lacote was zo iemand. Hij werkte ook voor een zekere Werner Denk van de Duitse douane. Dat moet ergens tussen 1990 en 1996 geweest zijn. De eerste zaak waarin hij ons info gaf, was een drugszaak. Hij had kennissen in dat milieu. Die zaak is niet goed afgelopen want de persoon waarover hij ons tipte, was iemand aan wie Jean-Claude Lacote zelf de drugs gegeven had. Die man is dan ook niet meer vervolgd geweest. Lacote dacht dat hij dat wel kon doen, omdat de Duitse douane blijkbaar zo werkte. We hebben hem duidelijk gemaakt dat wij zo niet werkten”, vertelde de oud-rijkswachter.
100.000 euro
“Is er ooit een operatie van Jean-Claude Lacote succesvol gebleken?”, wou voorzitter Bart Meganck weten. “Neen. Hij is ook nooit betaald geweest. Daarvoor moesten er eerst resultaten geboekt worden. Arrestaties. Inbeslagnames. Zo’n tips leveren ook nooit meer dan 100.000 euro op. Behalve voor de Bende Van Nijvel dan”, lachte Michel Mathy. Slachtoffer Marcus Mitchell heeft hij zelf nooit ontmoet, zijn collega’s wel.
“Het was Lacote die ons de naam van die man had aangereikt. Mijn collega’s wachtten af of Mitchell hen iets zou voorstellen. Wij hadden informatie gekregen dat hij handelde in raketgeleidingssystemen. Er was een eerste contact gelegd om te zien of dit klopte”, klonk het. Mathy getuigde ook over Ilhame Tekin, een andere ‘indicateur’ die in dit dossier beweert dat hij op 23 mei 1996 een wapen verkocht aan Jean-Claude Lacote. “Ik wist daar niets van. Tekin heeft mij dat verteld toen hij over de arrestatie van Lacote las in de krant. We hebben onmiddellijk contact opgenomen met de recherche in Brugge en dan is Tekin anoniem verhoord door de onderzoeksrechter”, klonk het.
Geniale oplichter
“Ik zou Jean-Claude Lacote omschrijven als een geniale oplichter. Ik voel me ook door hem opgelicht”, verklaarde Michel Mathy op vraag van openbaar aanklager Yves Segaert-Vanden Bussche. Filip De Reuse, advocaat van Jean-Claude Lacote, nam hem hard aan. “De onderzoeksrechter heeft hier al gezegd dat u een vals proces-verbaal hebt opgesteld. Ik wil u dus herinneren aan het feit dat u onder ede staat. U hebt in een proces-verbaal gezegd dat er nooit enig contact was tussen de politie en het slachtoffer, maar hier zegt u dat er wél contact was. Loog u in dat proces-verbaal of liegt u hier?”, vroeg de raadsman.
“Ik ben geen leugenaar. Het is 25 jaar geleden, ik weet het allemaal niet meer zo goed”, verdedigde Michel Mathy zich. “In één van de verslagen van de contacten tussen een politieagent en Marcus Mitchell staat dat die politieman Marcus Mitchell op 23 mei gebeld heeft. Op zijn thuistelefoon in Engeland, staat er in dat verslag. Maar Mitchell kan niet in Engeland gezeten hebben op dat moment!”, maakte Filip De Reuse zich kwaad. De getuige haalde zijn schouders op. “Ik heb dat verslag niet gemaakt, mijn handtekening staat daar niet onder”, klonk het.
Na de pauze komen de laatste getuigen aan het woord, waaronder de psychologen die Jean-Claude Lacote na zijn uitlevering naar België hebben onderzocht.
Duivelskoppel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier