Assisen: beschuldigde herinnert zich nu wel motief voor moord op Ellen (37): “Ik was razend op dat moment”

© BELGA
© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces van Pol Mistiaen (46) is de beschuldigde maandagochtend opnieuw verhoord door de voorzitter. De Roeselarenaar herinnerde zich nu wel hoe hij de frustratie in de nacht van 7 op 8 september 2019 voelde opborrelen. Over de moord op zijn echtgenote Ellen D’hooghe (37) legde hij echter opnieuw geen concrete verklaringen af.

“Bepaalde woorden die u vrijdag gezegd hebt, hebben bij mij sommige dingen terug naar boven gebracht”, klonk het. “Ik had die dag terug zo wat hoop gekregen, die dag was zo goed verlopen. En daarna weer die ontgoocheling. Op een bepaald moment moet ik toch naar beneden gegaan zijn.”

Mistiaen kon zich naar eigen zeggen herinneren dat hij in zijn garage stond. “Ik was zo overtuigd om uit het leven te stappen, maar op dat moment is er bij mij zo’n haatgevoel, zo’n frustratie ten opzichte van haar gekomen.”

Met ijzeren staaf naar boven

Voorzitter Antoon Boyen vroeg meermaals welke beslissing de beschuldigde in de garage precies maakte. “Ik was op dat moment zo kwaad. Het voelde zo oneerlijk aan. Ik had zo mijn best gedaan al die maanden om haar te overtuigen van mijn goede inzet. Ik had het gevoel dat ik geen eerlijke kans had gekregen, sinds ze contact had met haar jeugdliefde Kurt.”

Mistiaen verklaarde dat hij ‘waarschijnlijk om haar te doden’ met een ijzeren staaf naar boven ging. Van die feiten zelf kan hij zich naar eigen zeggen nog steeds niets herinneren. Hij wist wel nog dat hij hun zoon hoorde roepen toen hij met de staaf in zijn handen op zijn knieën in bed zat.

Razend

In de hals van het slachtoffer werden ook wurgsporen vastgesteld, maar ook dat kon Mistiaen zich niet herinneren. De voorzitter merkte ook nog op dat het hoofdkussen van de beschuldigde gescheurd was. “Dat weet ik niet. Normaal ben ik redelijk rationeel, maar daar zijn emoties naar boven gekomen die voor mij onherkenbaar zijn. Ik was razend op dat moment. Ik weet niet hoe ik ben tekeer gegaan.”

De politie van de zone RIHO kwam ter plaatse nadat de zoon van de betrokkenen een vriend van zijn ouders had verwittigd. In de slaapkamer werd het lichaam van Ellen D’hooghe aangetroffen. “Mijn bekommernis was om na te zien of er nog leven was, maar er was geen pols meer”, aldus Kelly Penners. De getuige merkte ook nog op dat het kussen op het hoofd van het slachtoffer doordrenkt was met bloed.

Wonde op voorhoofd

Ondertussen had haar collega Brecht Pouillie de beschuldigde aangetroffen op de loungezetels in zijn mancave. “Je kon onmiddellijk zien dat hij wat versuft was. Maar uiteindelijk vertelde hij dat er een drama was gebeurd en dat hij zijn vrouw had doodgeslagen rond 3.30 uur ‘s nachts.” De politie ontdekte ook lege blisters medicatie en een nasmeulende barbecue. “Meneer had ook een redelijk grote buil en een wonde op zijn voorhoofd.”

Ook het labo ontdekte heel wat bloedsporen in de slaapkamer van de betrokkenen. Zo waren niet alleen beide kussens, maar ook een deel van het donsdeken in grote mate bebloed. Kevin Hosdey beschreef ook bloedsporen op de deurklink, in de badkamer en op het gebruikte wapen. “Het betreft een massieve staaf met een lengte van 360 millimeter, met een diameter van 50 millimeter.”

Ten slotte vroegen de advocaten van de zoon van Mistiaen en D’hooghe het woord. Meester Mieke Byttebier stelde voor dat de politie het videoverhoor van haar cliënt zou tonen op het proces. “We willen ook de zoon een gezicht geven op dit proces”, aldus meester Jean-Marie De Meester. De 13-jarige jongen wil zelf niet getuigen, maar zou woensdagnamiddag tijdens de pleidooien van zijn advocaten wel op de zitting aanwezig willen zijn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.