Alexandru Caliniuc veroordeeld tot 25 jaar voor moord en verkrachting Sofie Muylle

©KURT DESPLENTER BELGA
©KURT DESPLENTER BELGA
Laurens Kindt

Het hof van assisen van de provincie West-Vlaanderen heeft de 27-jarige Alexandru Caliniuc veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor de moord en verkrachting van de Roeselaarse Sofie Muylle (27).

Openbaar aanklager Céline D’havé had levenslang geëist voor de moordenaar en verkrachter van Sofie Muylle. Daar gingen hof en jury dus niet op in. Ze veroordeelden Alexandru Caliniuc uiteindelijk tot 25 jaar celstraf. “Een beschikking van het lot bracht hem in een situatie waarin hij zich vroeg in de ochtend geconfronteerd zag met een zwaar hulpbehoevende Sofie. In plaats van haar te helpen, heeft hij zijn lusten bot gevierd en haar verborgen onder een staketsel zodat ze geen hulp kon vragen noch krijgen. Hij heeft Sofie Muylle behandeld als een object waarbij de weerloosheid van het slachtoffer geen medelijden opwekte, maar gezien werd als een ideale gelegenheid om zich te vergrijpen aan het slachtoffer”, kwam voorzitter Willem De Pauw nog eens terug op de feiten. De feiten getuigden volgens hem van ‘een seksuele verdorvenheid en fundamenteel misprijzen van recht op leven’, citeerde hij uit het arrest.

Clown

Om toch te zakken tot de uiteindelijke straf, hebben jury en hof – zoals de verdediging vroeg – rekening gehouden met verzachtende omstandigheden. Zowel het blanco strafblad als de jeugdige leeftijd werden in rekenschap genomen. Bij het horen van zijn straf zakte Alexandru Caliniuc door zijn knieën en begon hij luid te huilen, het gezicht verstopt achter een zakdoek. “Meneer Caliniuc, sta nog eens recht”, gebood de voorzitter hem. “U hebt uw straf gehoord: 25 jaar. U hebt een leven in handen gehad en u hebt het weggeworpen. Achteloos en onverschillig. Alsof het geen mens maar een voorwerp was. Dat is niet wat wij met u doen. De straf die wij u opleggen, geeft u nog een vooruitzicht op een tweede kans. Daarvoor moet u eerst tot het besef komen van het enorme leed dat u de familie Muylle hebt aangedaan. En ik kan u alleen maar aanraden om, als u nog eens de behoefte voelt om in de gevangenis de clown uit te hangen, denk dan eens aan de enorme ravage die u hebt aangericht in het leven van uw familie en die van Sofie Muylle. Anders zouden die 25 jaar wel eens effectief 25 jaar kunnen zijn”, gaf hij hem nog mee.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.