58-tal getuigen in assisenproces tegen buurman die Emmy (67) vermoordde, in stukken sneed en in Spuikom dumpte

Khaldoon A. (links) pleegde de gruwelijke feiten in een appartement in de Voorhavenlaan in Oostende. © Facebook/DJ
Redactie KW

Voor het hof van assisen in Brugge start op 24 mei het proces tegen de 42-jarige Khaldoon Al-Baghdadi. De man, afkomstig uit Irak, vermoordde in maart 2020 de 67-jarige Emmy Geboers op een gruwelijke manier in zijn flat op de Oostendse Vuurtorenwijk. Dinsdagnamiddag werd tijdens een voorbereidende zitting de 58-koppige getuigenlijst samengesteld.

Wat zich op 9 maart 2020 in residentie Portofino in de Voorhavenlaan op de Vuurtorenwijk afspeelde, tart alle verbeelding. De 67-jarige Emmy Goebeurs, een van de bewoners van de residentie, was vaak het aanspreekpunt voor andere bewoners voor allerhande problemen in het gebouw. Ook de 42-jarige Irakees Khaldoon Al-Baghdadi vroeg zijn vriendelijke en behulpzame buurvrouw om een kijkje te nemen in zijn flat. De reden? Zogenaamde vochtproblemen. Al kon Emmy nooit vermoeden dat ze het appartement nooit meer levend zou verlaten.

Buurman

Het was haar ongeruste dochter die, toen ze een dag later haar moeder niet meer kon bereiken, de politiediensten verwittigde en dat bracht de bal meteen aan het rollen. Emmy kon namelijk nergens meer gevonden of gecontacteerd worden en niemand had haar na die fatale 9de maart nog gezien. De speurders kwamen tijdens hun eerste onderzoek in het flatgebouw al heel snel bij Al-Baghdadi terecht, een van Emmy’s buren. In zijn appartement vonden ze duidelijke sporen van wat later het gruwelijke lot van Emmy Geboers zou verklaren.

Toen de speurders de Irakees vroegen naar bloedsporen in zijn bad, verklaarde de man dat hij er een konijn had geslacht. De flat rook bovendien heel sterk naar schoonmaakmiddelen, wat erop wees dat er heel grondig was gepoetst.

Spuikom

Al-Baghdadi ging dan ook vlug tot bekentenissen over en die bleken hallucinant te zijn. De Irakees vermoordde zijn slachtoffer, versleepte het lichaam naar zijn badkamer om het daar in stukken te snijden om het te laten verdwijnen. Hij stak de resten in plastic zakken en reed daarmee een paar keer naar de nabijgelegen Spuikom, waar hij die op verschillende plaatsen in het water dumpte. Die werden later op zijn aangeven door de Cel Vermiste Personen gevonden. Ook een toevallige visser had al een dergelijke lugubere ontdekking gedaan.

Eerst was twijfel gerezen of Al-Baghdadi al dan niet toerekeningsvatbaar was, maar uit een later verslag van de gerechtspsychiater bleek van wel. De man wordt bovendien beschuldigd van roofmoord, ook al omdat hij geld afhaalde met de bankkaarten van zijn slachtoffer. Voor dat alles riskeert hij levenslang.

Inleidende zitting

Het proces gaat binnen een grote maand officieel van start. Op dinsdagnamiddag 21 mei wordt de volksjury samengesteld. Enkele dagen later, op vrijdag 24 mei, start het proces met Antoon Boyen als voorzitter dan écht. In totaal zijn 58 getuigen opgeroepen.

Al-Baghdadi wordt bijgestaan door meester Frederieke Cloet en Nino Darsalia. Tijdens de inleidende zitting dinsdagnamiddag werd beslist dat er een tolk aanwezig zal zijn zodat Al-Baghdadi, die wel degelijk ook Nederlands spreekt, alles tot in het detail begrijpt.

Advocaten Kris Luyckx en Sander Van den Bossche treden dan weer op voor de twee dochters van het slachtoffer. Het slachtoffer had op het moment van de feiten een partner en die wordt bijgestaan door Jan De Winter en Justine Kockuyt.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier