Zestiger uit Damme veroordeeld voor kindermisbruik van 22 jaar geleden: “Hij toonde ons hoe we moesten masturberen”

© Getty Images
Redactie KW

Liefst 22 jaar na datum heeft een 66-jarige man uit Damme van de rechter een zware geldboete gekregen voor aanranding van een toen 11-jarige jongen. In 2009 kreeg R.J. al vijf jaar voorwaardelijk voor misbruik van twee broers in dezelfde periode.

Op 2 juni 2022 stapte de advocaat van het intussen 33-jarige slachtoffer naar het gerecht. Zijn cliënt werd naar eigen zeggen samen met een kameraad tussen januari en juni 2002 herhaaldelijk aangerand door R.J. uit Damme. De jongen was bij aanvang van de feiten amper elf jaar oud. R.J. was destijds vriend aan huis bij de familie van de kameraad, die intussen is overleden.

De feiten vonden plaats in het appartement van R.J. in Knokke-Heist. Hij dwong de beide jongens drie à vier keer om hem manueel te bevredigen. “Hij toonde ons hoe we moesten masturberen en moesten dit ook bij hem doen”, klonk het.

Berichten

Het slachtoffer legde destijds geen klacht neer, maar veertien jaar na de feiten begon R.J. hem plots berichten te sturen. Daarin schoof hij de schuld in de schoenen van de jongen. Hij dreigde ook met een pak rammel mocht het slachtoffer alsnog stappen ondernemen. Het laatste bericht dateert van 21 april 2022.

Op 23 februari 2009 kreeg R.J. al vijf jaar voorwaardelijke celstraf voor de zedenfeiten op de kameraad van het slachtoffer en diens broer. Voor de feiten ten aanzien van het derde slachtoffer kreeg de zestiger nu 5.000 euro boete. Daarbij werd rekening gehouden met de eerder opgelegde straf.

Naast aanranding en aanzetten tot ontucht werd R.J. ook schuldig bevonden aan belaging. Dat leverde hem een jaar effectief op. Aan het slachtoffer moet hij 4.000 euro schadevergoeding betalen. Sinds een wetswijziging in 2019 kunnen ernstige zedenfeiten op minderjarigen niet meer verjaren. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier