Vader krijgt vijftien maanden cel voor mensonterende behandeling van eigen kinderen

Redactie KW

Een 59-jarige man uit Kortrijk krijgt vijftien maanden met uitstel voor de mensonterende behandeling van zijn kinderen. Ze waren slachtoffer van geweld en een zoon werd regelmatig opgesloten in de kelder. De vader riskeerde een veel zwaardere straf, maar werd vrijgesproken voor het merendeel van de tenlasteleggingen.

Op zijn proces vroeg de man de volledige vrijspraak. Volgens hem kaderden alle beschuldigingen in de vechtscheiding waarin hij op dat moment verwikkeld was met zijn ex. Op een verhoor had hij wel verklaard dat ouderlijk geweld naar zijn mening toegelaten is, zolang er maar geen sporen zijn.

Het geweld waarvoor de man vervolgd werd, was echter niet min. “Een dochter moest in het ziekenhuis zeggen dat er een metalen staaf op haar been gevallen was, maar haar vader had haar een schop gegeven met veiligheidsschoenen aan”, beschreef het Openbaar Ministerie. “Een zoon werd regelmatig buitengesloten op het terras of moest in de kelder zitten. Een andere zoon kreeg stokslagen.”

De man zou zijn ex ook geslagen en verkracht hebben, maar daarvoor werd hij vrijgesproken. Het geweld en de mensonterende behandeling van de kinderen zou zich over een lange periode afgespeeld hebben, maar een groot deel van de incidenten achtte de rechter evenmin bewezen.

Het parket had vier jaar cel gevorderd, maar de uiteindelijke straf valt heel wat lichter uit. (JF)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier