Twee jaar cel voor poging doodslag en verkrachting bij einde van relatie

De rechter in Ieper heeft een 32-jarige man uit Poperinge tot twee jaar cel veroordeeld voor zware feiten tegen zijn partner. De dertiger maakte zich schuldig aan verkrachting en poging doodslag. Hij is ook voor 5 jaar zijn burgerrechten kwijt.

©Kittisak Jirasittichai / EyeEm Getty Images/EyeEm
©Kittisak Jirasittichai / EyeEm Getty Images/EyeEm

Een relatie met enorme hoogtes en met diepe laagtes. Zo noemde meester Sabien Lahaye-Battheu de relatie die haar cliënt erop nahield met zijn partner. De laagtes waarover de advocaat spreekt, moeten wel heel diep zijn geweest, want de man moest zich voor de rechter in Ieper verantwoorden voor slagen, verkrachting en zelfs poging doodslag op zijn vriendin.

Herhaaldelijk geweld

“In het najaar van 2018 zag het ernaar uit dat de vrouw de relatie wou stoppen en ondernam mijn cliënt een zelfmoordpoging. In februari 2019 liep het dan toch op de klippen tussen de twee en dat op een gewelddadige manier.” Volgens het slachtoffer ging de man zijn boekje serieus te buiten. Zo nam hij zijn gewezen partner hardhandig vast, waardoor ze verwondingen opliep. Op een ander tijdstip schudde hij haar door elkaar, sloeg haar met de vlakke hand en probeerde hij haar zelfs te verstikken. “Ook op andere momenten bleef de beklaagde de woning van de vrouw binnendringen”, klonk het aan de zijde van het slachtoffer.

Cel en burgerrechten kwijt

De openbare aanklager verwees naar het rapport van een psycholoog: “Het gevaar op recidive is heel hoog.” De verdediging vertelde een ander verhaal. “Die twee mensen hadden relatie weer opgepikt, er was zelfs sprake van een verloving”, aldus meester Lahaye-Battheu. “Het verhaal van de vrouw moet met een korrel zout worden genomen.” L.S. gaf toe dat er geweld is gebruikt, maar ontkende de poging doodslag en de verkrachting. De rechter zag dat echter anders en veroordeelde de man tot twee jaar cel voor de feiten. Ook is hij voor vijf jaar zijn burgerrechten kwijt. Voor een geval van belaging werd hij vrijgesproken. Aan zijn voormalige partner moet hij een schadevergoeding van 5.137 euro betalen. De beklaagde zit al een tijdje in voorarrest. (CMW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.