
Nadat het spikingdossier in de Kortrijkse uitgaansbuurt – de Burgemeester Reynaertstraat of ’t Straatje in de volksmond – begin deze week in een stroomversnelling kwam, volgde een pittig debat in de plenaire zitting van de Kamer deze namiddag. Minister van Justitie Annelies Verlinden (CD&V) en haar collega van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin (MR) kregen vele vragen. Er zetelen verschillende Kortrijkse politici in de Kamer en net daardoor werd het bij momenten pittig. Vooral de stelling van Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) dat het voormalige – én huidige – Kortrijkse stadsbestuur politieke verantwoordelijkheid draagt, leidde tot een emotionele reactie van N-VA-fractievoorzitter en voormalig Kortrijks cultuurschepen Axel Ronse. “Als zou blijken dat ik maar iets meer had kunnen doen, dan stop ik onmiddellijk met politiek!”
Franky Demon (CD&V), Maaike De Vreese (N-VA), Funda Oru (Vooruit), Wouter Vermeersch (Vlaams Belang), Natalie Eggermont (PVDA-PTB) en Catherine Delcourt (MR). In die volgorde kwamen ze aan het woord in een geladen debat in de Kamer naar aanleiding van het spikingschandaal in Kortrijk. Dinsdag en woensdag werden namelijk vijf verdachten opgepakt in het kader van een grootschalig spikingonderzoek. Vandaag werd duidelijk dat de vermoedelijke spilfiguren, twee café-uitbaters in de Burgemeester Reynaertstraat, zijn aangehouden. Het gaat in totaal om meer dan 40 meldingen van spiking, het stiekem toedienen van alcohol of drugs in een drankje zonder medeweten en toestemming van het slachtoffer.
De teneur was bij elke spreker in de Kamer dezelfde: veilig uitgaan zou vanzelfsprekend moeten zijn, het is nooit de schuld van de slachtoffers en de daders moeten vooral hard gestraft worden. Beide ministers sloten zich daarbij aan en noemden enkele maatregelen die al genomen zijn en die verder zullen worden uitgewerkt.
Kortrijkse politiek in Brussel
Het debat werd vooral pittig toen de Kortrijkse politici zelf aan het woord kwamen. “Stel je voor: je bestelt op café een amaretto en kort daarna gaat het licht uit”, begon Kortrijkzaan Natalie Eggermont (PVDA). “Je wordt om 5 uur ’s ochtends wakker op straat, wordt opgepakt voor openbaar dronkenschap en moet de cel in. Dit is een waargebeurd verhaal!”
Het debat werd persoonlijk toen Wouter Vermeersch, fractieleider in de Kortrijkse gemeenteraad voor Vlaams Belang en ook ondervoorzitter van de fractie in de Kamer, aan het woord kwam. “Wij hebben in de lente van 2022 met onze partij al een actie gevoerd om te waarschuwen voor de gevaren. Spiking en seksueel geweld kunnen wel degelijk worden tegengegaan op lokaal bestuurlijk niveau.” Hij benadrukte dat enkelen in de zaal een ‘verpletterende verantwoordelijkheid’ dragen.
Op de Kortrijkse gemeenteraad van januari kwam de spiking-problematiek trouwens al aan bod. Gemeenteraadslid Nysa Vandersteene (Vlaams Belang) bracht het toen op. Burgemeester Ruth Vandenberghe (TeamBurgemeesterStadslijstKortrijk) noemde toen enkele genomen maatregelen, zoals extra veiligheidscamera’s, het actieplan voor spiking, de Ask for Angela-campagne die in samenwerking met studenten werd opgezet, de site ‘Over je grens’, etc.. Die lijken onvoldoende voor Vlaams Belang.
Walgelijke beesten
Omdat huidig N-VA-fractievoorzitter in de Kamer, én Kortrijks cultuurschepen in die periode, Axel Ronse persoonlijk werd aangesproken door Vermeersch, kreeg hij spreektijd om te reageren. “Ik ben nog altijd bijzonder geëmotioneerd door wat ik gelezen heb”, opende hij. “Het gaat hier om walgelijke beesten die aan de lopende band handelden. Als zou blijken dat ik in de periode dat ik schepen van cultuur was, maar iets meer had kunnen doen om de slachtoffers te beschermen, stop ik onmiddellijk met politiek. Onmiddellijk.” Hij noemde de 40 extra agenten die er komen bij de politiezone als een van de recent genomen maatregelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier