Roemeense vrouw die verpleegsters aanviel, haar uittrok en op de grond plaste krijgt acht maanden cel: “Ze wou als een dier haar territorium afbakenen”

© Unsplash
Redactie KW

Een Roemeense vrouw uit Oostende is ook in beroep veroordeeld tot acht maanden cel voor zware slagen aan twee verpleegsters van het Psychiatrisch Ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw in Brugge.

Halfweg december 2021 werd C.B. (45) gedwongen opgenomen in het ziekenhuis. Op 1 januari 2022 werd de vrouw overgebracht naar een aparte kamer, maar daar plaste de Roemeense vrouw voor de deur in plaats van in het toilet. Zogezegd omdat ze in de toiletruimte wilde slapen. Toen de verplegers vroegen dit op te kuisen, weigerde omdat ze vond dat een patiënt dat niet hoefde te doen. Nadien kwam het tot een incident waarbij één verpleegster een blauw oog werd geslagen en uit het hoofd van een andere verpleegster werd een pluk haar getrokken. Zelf minimaliseerde ze de feiten nadien. De slagen zouden volgens haar bij de risico’s van het vak horen en ‘misschien leed de vrouw wel aan een haarziekte!’ Ze kreeg in Brugge acht maanden cel, waarvan vier effectief maar ging in beroep. Haar advocaat vraagt de vrijspraak op grond van artikel 71, onweerstaanbare drang omdat ze toen leed aan een geestesstoornis.

“Ze plaste op de grond om als een dier haar territorium af te bakenen.” Nochtans vond de psychiater die haar heeft onderzocht wel toerekeningsvatbaar. Dat is ook de mening van de procureur-generaal “Dit zijn schabouwelijk feiten! Die mensen hebben het recht op een schoon Nieuwjaar en ze hebben zichzelf niet het haar uitgetrokken of zich een blauw oog geslagen. Dergelijk geweld tegen hulpverleners –een knelpuntberoep (!)- wordt niet getolereerd!” Hij vorderde de maximumstraf van twaalf maanden, al dan niet gedeeltelijk met uitstel omdat ze nog een blanco strafblad heeft. Zelf bleef de Roemeense volhouden dat ze zichzelf niet was op dat moment. “Ik was bang, ik had stress!” Maar het hof oordeelde dat ze wel toerekeningsvatbaar was en veroordeelde haar opnieuw tot acht maanden cel, de helft met uitstel. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier