Piepjonge rappers die tiener bewusteloos schoppen krijgen voorwaardelijke celstraf

De feiten speelden zich af aan de kerk van Moerkerke. © Google Street View
Redactie KW

Twee 19-jarigen uit Brugge en Oostkamp hebben van de rechter twee jaar voorwaardelijke celstraf gekregen voor de brutale afpersing van een 15-jarige jongen aan de kerk van Moerkerke. Een derde betrokkene kreeg 150 uur werkstraf.

Op 3 september vorig jaar trokken Oostkampenaar E.V. (19) en de Brugse broers R.C. (19) en N.C. (18) samen met een nog minderjarige kompaan naar de kerk van Moerkerke. E.V. had er via Snapchat afgesproken met twee minderjarigen – 15 en 17 jaar oud – om 60 gram hasj te verkopen. R.C. vergezelde hem omdat hij nog 125 euro tegoed had van de 15-jarige.

Eenmaal ter plaatse probeerde E.V. het heuptasje van de 15-jarige te stelen. De jongen sloeg op de vlucht waarop de broers de achtervolging inzetten. Het slachtoffer liep tegen een paal en kwam ten val. N.C. gaf hem enkele rake trappen. Zijn oudere broer werkte de klus af met een slag in het gezicht. Terwijl het slachtoffer bewusteloos op de grond lag namen ze zijn schoenen van het merk Nike Air Jordan af. Uit filmpjes op hun gsm bleek dat ze dit deden om het slachtoffer te vernederen.

Mes

Intussen hadden E.V. en de minderjarige het andere slachtoffer aan de kerk gedwongen om zijn spullen af te geven. E.V. zou daarbij met de punt van een mes in de rug van het slachtoffer hebben geduwd. De vier verdeelden het geld en stampten de gestolen gsm’s kapot. “Achteraf namen ze nog fier een rapnummer op met de gestolen spullen”, aldus de procureur.

E.V. werd door de slachtoffers herkend door zijn activiteiten op YouTube. Hij werd op 28 oktober gearresteerd en zat als enige nog in voorhechtenis. Zijn advocate stuurde met succes aan op een voorwaardelijke straf. “Hij was helemaal niet de aanstoker en ontkent dat hij het mes hanteerde,” pleitte ze. R.C. wou naar eigen zeggen enkel zijn geld terug. “Maar hij geeft toe dat het serieus uit de hand liep”, pleitte meester Siska Lescrauwaet.

R.C. en E.V. kregen allebei twee jaar voorwaardelijke celstraf. N.C. komt weg met 150 uur werkstraf. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier