Onbekende giet bidon ammoniak in keldergat woning Stasegemsestraat

De brandweer van de zone Fluvia kwam met een gespecialiseerd team voor interventies rond gevaarlijke stoffen ter plaatse. © LSi
Redactie KW

In Kortrijk heeft een onbekende donderdagavond een bidon van 5 liter ammoniak in het keldergat van een woning gegoten. De bewoners moesten door de prikkelende dampen het huis ontvluchten.

Rond 19 uur merkte Stefaan Delobelle van orgelhuis Delobelle de penetrante geur van ammoniak in zijn woning langs de Stasegemsestraat in Kortrijk. Hij ging op zoek naar de oorzaak en van zodra hij de deur van de kelder opende, sloegen de dampen hem in het gezicht.

Gespecialiseerd brandweerteam

“Mijn ogen begonnen te tranen, het sloeg op mijn stem”, vertelt hij. Meteen verwittigde de verdeler van digitale en virtuele orgels de hulpdiensten.

De brandweer van de zone Fluvia kwam met een gespecialiseerd team voor interventies rond gevaarlijke stoffen ter plaatse en ging op zoek naar de oorzaak. Die kon in de kelder gevonden worden.

Bidon in beslag genomen

Daar bleek een bidon met 5 liter ammoniak door het keldergat naar binnen gegoten te zijn. De lege bidon kon voor het naburige pand van de jongerenopvang van CAW Zuid-West-Vlaanderen gevonden worden. Daar worden thuisloze jongeren opgevangen en begeleid.

De politie van de zone Vlas nam de bidon in beslag en onderzoekt de zaak. “Wie doet nu zoiets?”, vragen Stefaan en zijn echtgenote Els Cosaert zich af.

Bewustzijn

“Is dit specifiek naar ons gericht? Of dacht iemand dat het keldergat een afvoerputje was? Of wat moeten we hier nu van denken? Het jaagt ons wel wat schrik aan. Naar verluidt was de hoeveelheid ammoniak genoeg om zoveel dampen te veroorzaken dat je het bewustzijn kan verliezen of zelfs sterven. Wat als dit ’s nachts was gebeurd? Eén ding staat in ieder geval vast: die keldergaten gaan onherroepelijk dicht.”

De brandweer van de zone Fluvia zorgde voor het absorberen en opnemen van de ammoniak en de grondige verluchting van de woning. Pas nadat de waarden opnieuw laag genoeg waren, verlieten ze de plaats van het incident.

Straat afgesloten

Stefaan en Els en hun drie kinderen moesten al die tijd hun woning ontvluchten maar waren opgelucht toen ze hoorden dat ze ’s nachts in hun eigen bed zouden kunnen slapen. Een deel van de Stasegemstraat bleef tot iets voor 21 uur afgesloten voor het verkeer. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.