Monument tegen zinloos geweld in Lo beschadigd door vandalen

De steen met het opschrift ‘tegen zinloos geweld’ werd beklad met verf. © JH
Redactie KW

Het monument tegen zinloos geweld dat zich in het speelpark De Large bevindt in Lo (Lo-Reninge) is enkele dagen geleden beschadigd geraakt. Stenen zijn uit het monument getrokken en de steen met het opschrift ‘tegen zinloos geweld’ werd beklad met verf. “Het gaat wellicht om vandalisme en dat is erg te betreuren”, zegt burgemeester Lode Morlion.

Het twee hectare groot speelpark De Large werd in 2015 geopend en ligt in de woonwijk Schaerdeke in Lo, dat eveneens dat jaar geopend werd. Het speelpark is een heus landschapspark voor jong en oud, met veel groen, rustpunten en een speelplein.

Noord-Ierse zusterstad

In het park staat ook de ‘muur van vriendschap’. Constructies met stenen die gebouwd zijn door leerlingen van het VTI in Veurne. En daarbij bevindt zich ook het ‘monument tegen zinloos geweld’, dat eveneens in het park ligt. Dat werd nu beschadigd.

“Het monument zelf werd stevig gemetst en ook de stenen zelf zijn van een vrij zwaar kaliber”, zegt burgemeester Lode Morlion (Dynamisch). “We vermoeden dus dat dit wel degelijk om vandalisme gaat en betreuren dit dan ook enorm. Er is ook blauwe verf te zien op de stenen en dat was er eerder ook niet. Als het toch spelende kinderen waren, is het jammer dat ze dit niet gewoon gemeld hebben.”

Heropbouwen

“Dit monument staat er van 2013, bij de start van de aanleg van het landschapspark. Toen zijn we op bezoek geweest in Carrickfurges, een stad net boven het Noord-Ierse Belfast. In die regio kregen ze uiteraard veel te maken met zinloos geweld. We waren erg onder de indruk van dit bezoek en het was de bedoeling om een soort van verbroedering op poten te zetten. Het bouwen van de ‘muur van vriendschap’, waarbij het de bedoeling was om die elk jaar verder te bouwen, en het monument tegen zinloos geweld, moesten die verbroedering onderstrepen.”

Helaas is het project, dat tot stand kwam met behulp van een kunstenaar, daarna wat in de vergetelheid geraakt. “Eigenlijk echt jammer”, vervolgt de burgervader. “Het was een zeer zinvol project want lokaal koppelden we er hier met de scholen ook de campagne tegen pesten aan, wat ook kan vallen onder zinloos geweld. In ieder geval zullen we het monument herstellen en wat mij betreft is dit het ideale moment om ook het project nieuw leven in te blazen. Wat zinloos geweld en pesten zijn actueler dan ooit.” (JH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier