Man die bijl door raam pitazaak gooide achtervolgd en afgeranseld: jaar cel gevraagd voor hem en uitbaters van restaurant

© Unsplash
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

Een 32-jarige Pool gooide afgelopen zomer een hakbijl door het raam van een pitazaak in Sint-Eloois-Winkel. De twee uitbaters gingen hem achterna. Na een wilde achtervolging tot in Heule, sloegen ze hem in elkaar. Alle drie de betrokkenen riskeren nu een jaar cel en 800 euro boete. Het incident met de bijl was slechts het hoogtepunt van een ruzie die al dagen aansleepte en de versies hierover lopen sterk uiteen.

Op 15 juli vorig jaar kregen pita-uitbaters Bekir C. (22) en Muhammet C. (26) ruzie met enkele Polen in hun zaak. Een van de broers C. goot daarbij een restje bier over een van de mannen. De 32-jarige Damian W. was die dag niet aanwezig in de pitazaak maar was bevriend met de mannen. Toen ze hem daags nadien over de ruzie vertelden, trok hij met zijn motor naar de pitazaak.

Zelf beweerde W. dat hij alles gewoon wou uitklaren en de zaak niet eens binnenging. “Maar plots begonnen ze te roepen en te spuwen”, zei W. zelf. “Iemand wou mijn band platsteken en dan ben ik weggereden.”

De broers C. beleefden dit incident echter volledig anders. “Hij zei dat hij de boel in brand zou steken als mijn cliënten nog één keer problemen hadden met Polen”, zei advocaat Kris Vincke die de broers bijstond. “Hij zwaaide daarbij ook met een mes en sneed een van mijn cliënten in zijn hand.” Volgens meester Koen Blomme, die W. verdedigde, sneed C. echter zelf in zijn hand terwijl hij aan het werk was.

Op 17 juli bereikte het conflict zijn hoogtepunt. Met een bivakmuts over zijn hoofd en de nummerplaten van zijn auto gehaald, trok Damian W. nogmaals naar de pitazaak. Een hakbijl, die volgens hem toevallig in zijn auto lag, keilde hij los door de vooruit. “Ik voelde mij beledigd en wilde hen straffen, meer niet”, zei W.

Lynchen

Volgens meester Blomme had W. niet verwacht dat de broers C. zo agressief zouden reageren. Bekir liep op blote voeten door de glasscherven naar buiten. Hij griste een mes mee waarmee hij een band van de wagen van W. lek prikte. Zijn broer stormde eveneens naar buiten en sloeg de voorruit aan diggelen met een pitaschep. W. reed vervolgens weg maar de broers zetten de achtervolging in.

Onderweg kwam het tot meerdere aanrijdingen tussen hun voertuigen. Pas in centrum Heule kwam de verhakkelde wagen van W. tot stilstand. Volgens meester Vincke stapte de Pool uit gewapend met een mes een boksbeugel. Zelf ontkent de man dat hij die wapens bij had en dat hij zelf slagen uitdeelde.

Volgens meester Blomme werd zijn cliënt vastgehouden terwijl hij de slagen van zijn leven kreeg. “Ze stopten zelfs niet toen hij op de grond viel, de politie moest hen achteruittrekken. Ze wilden hem lynchen.”

Meester Vincke ontkende niet dat zijn cliënten geweld gebruikten maar pleitte wettige zelfverdediging. “Ze werden al drie dagen geconfronteerd met een bruut die hen op alle manieren kwam lastigvallen. Ze gingen dood van de angst, hun geweld staat in verhouding met het terreurregime van meneer.”

Vonnis op 27 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier