Man bijt politie-inspectrice in de kuit op feestje: “Ik ben geen vechtjas. Het was een samenloop van omstandigheden”

© CM
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Tien maanden cel met uitstel en een boete, dat is wat een veertiger uit Poperinge kreeg nadat het uit de hand liep bij zijn eerste vermaakuitstap in tien jaar tijd. Tijdens een feestje kreeg de man het zwaar aan de stok met security en politie. Een agente kreeg zelf een beet in haar kuit. “Het kan niet de bedoeling zijn dat politiemensen die hun werk doen worden aangevallen”, aldus de openbare aanklager.

Een politievrouw van de zone Arro Ieper zal een interventie op een feestje in Poperinge in de nacht van 9 op 10 december vorig jaar niet snel vergeten. De tussenkomst eindigde in het ziekenhuis en nog steeds draagt ze de gevolgen. De man die daarvoor verantwoordelijk was, een veertiger uit Poperinge, moest zich voor de rechtbank verantwoorden.

“Het was lang geleden dat mijn cliënt nog eens op uitstap was gegaan”, pleitte meester Isabelle Mailliard, die de beklaagde verdedigde. “Zijn neef was op bezoek en die had hij al lang niet meer gezien. De twee trokken naar Bar Bernard in Watou en daar dronk de man al wat tripels. En hoewel hij al was aangeschoten, trokken de twee nog naar een feestje in Poperinge. Daar liep het volledig uit de hand, vooral toen de man er zijn vrouw al dansend opmerkte.” Er waren op dat moment problemen in de relatie. En toen de Poperingenaar een jongere man opmerkte die met zijn echtgenote aan het flirten was, sloegen de stoppen helemaal door.

Uit de zaal gezet

De man begon amok te maken, maar hij werd buiten de zaal gezet. Dat zorgde echter niet voor afkoeling, want hij ging opnieuw naar binnen en kreeg het opnieuw aan de stok met mensen van de security, die de politie belden. Twee mannen probeerden de woesteling in bedwang te houden, maar dat bleek geen gemakkelijke klus. Een vrouwelijke agent, die ondertussen ter plaatse was gekomen, sloeg de agressieveling in boeien, maar ze raakte daarbij gewond aan haar hand. Bovendien beet de beklaagde in haar kuit en schopte hij tegen haar tegen het hoofd. “Totaal onaanvaardbaar”, aldus meester Alain Vanryckeghem, die het opnam voor het slachtoffer. “Die dame moest haar bloed laten onderzoeken en leefde maanden met de onzekerheid of ze eventueel iets had opgelopen. Bovendien liep ze een duidelijk litteken op. Dit is bijzonder erg.”

Het parket bracht de man via het snelrecht voor de rechter voor opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid en weerspannigheid. De openbare aanklager was niet mals voor de veertiger. “Dit zijn heel ernstige feiten die absoluut niet door de beugel kunnen. Het kan niet de bedoeling zijn dat politiemensen die hun werk doen worden aangevallen. Wie zoiets doet moet beseffen dat dit niet alleen fysieke gevolgen heeft voor het slachtoffer”, klonk het bij de procureur.

Spijt

De man in het beklaagdenbankje drukte zijn spijt uit. “Die man is zeker geen vechtersbaas en heeft geen alcoholprobleem. Het was een combinatie van omstandigheden: de problemen in zijn relatie en het feit dat hij te veel had gedronken. Toen hij die jongere man bezig zag met zijn vrouw, sloegen de stoppen door”, aldus meester Mailliard.

De rechter veroordeelde de man tot tien maanden cel met uitstek en een geldboete, de helft met uitstel. Het slachtoffer had een schadevergoeding van in totaal 6.600 euro gevraagd, maar die kende de rechter (nog) niet toe. Op burgerlijk vlak wordt de zaak op een latere datum verder behandeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier