Kraanman die in Zeebrugse haven twee transmigranten toetakelde riskeert werkstraf

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een 49-jarige man uit Middelkerke riskeert 100 uur werkstraf omdat hij in de Zeebrugse haven twee transmigranten met vuistslagen toetakelde. De man werkt er als kraanbestuurder. “Toen ze zijn moeder verweten, sloegen de stoppen door. Nu schaamt hij zich enorm.”

In de nacht van 14 op 15 augustus vorig jaar was P.V. als kraanbestuurder containers aan het laden en lossen voor een logistiek bedrijf in de haven van Zeebrugge. Toen hij omstreeks 23 uur twee bewakingsagenten met twee gekliste transmigranten aan een hekken zag staan, ging hij hen tegemoet. Wat er vervolgens exact gebeurde is niet helemaal duidelijk, maar op camerabeelden was achteraf wel te zien hoe de man zonder aanwijsbare reden de twee transmigranten te lijf ging en meerdere vuistslagen verkocht in het gezicht. “Een van de twee slachtoffers werd tegen de grond gewerkt en kreeg ook nog een trap te verwerken”, verduidelijkte de procureur woensdag in de Brugse rechtbank.

Racistisch geweld of niet?

P.V. werd na de feiten vijf weken op non-actief gezet door zijn werkgever, maar mocht zijn job behouden. De raadkamer verwees hem door naar de rechtbank wegens racistisch geweld. De procureur eist 100 uur werkstraf. “We tillen zwaar aan deze feiten, maar het racistisch motief lijkt mij evenwel onvoldoende bewezen”, stelde hij. Ook volgens de verdediging was van racisme geen sprake. “Mijn cliënt wou gewoon een praatje met hen slaan, omdat hij al de hele nacht ambras had met transmigranten”, stelde advocaat Kurt Vanlerberghe. “Maar ze begonnen mijn cliënt meteen uit te maken. Toen ze fuck your mother riepen, sloegen de stoppen door. Zijn moeder was immers zwaar ziek. Spijtig genoeg hebben de camerabeelden geen geluid.”

“Onhoudbare situatie”

Volgens meester Vanlerberghe schaamt P.V. zich diep voor wat er gebeurde. “Hij schrok zelf van de camerabeelden en heeft uitgebreid zijn excuses aangeboden”, pleitte hij. “Hij werkt al 30 jaar in de haven, waarvan vijftien voor hetzelfde bedrijf. Maar de laatste jaren is de situatie onhoudbaar geworden. Elke nacht opnieuw lopen tientallen transmigranten tussen de containers in hun pogingen om Groot-Brittannië te bereiken. Dat zorgt voor levensgevaarlijke toestanden en bezorgt mijn cliënt en zijn collega’s enorm veel stress en angst. Sommige transmigranten schuwen ook het geweld niet. Ze trekken messen of gooien ruiten in. Ze hebben helemaal niets te verliezen. Er is veel meer bewakingspersoneel nodig.”

Uitspraak in maart

De rechter stelde zich vragen bij de rol van de twee bewakingsagenten. “Het is onbegrijpelijk dat zij de beklaagde niet tegenhielden of ingrepen toen hij de slachtoffers te lijf ging”, stelde hij. Volgens de procureur overwoog het parket aanvankelijk om hen mee te vervolgen. “Maar uiteindelijk is dit niet gebeurd”, besloot hij. P.V. kreeg in het verleden al eens opschorting van straf, gekoppeld aan probatievoorwaarden, voor slagen. De uitspraak volgt op 10 maart. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.